Donji Milanovac – varošica koja osim osnovaca obrazuje i srednjoškolce (VIDEO)

Na desnoj obali Dunava, u Đerdapskoj klisuri, u središtu nacionalnog parka Đerdap, smešten je Donji Milanovac. Od Majdanpeka, sedišta opštine, udaljen je 22 km. Do 1965. godine Donji Milanovac je bio sedište opštine koju su još činila mesta: Boljetin, Golubinje, Klokočevac, Miroč, Mosna i Topolnica, da bi nakon ukidanja statusa opštine ušao u sastav opštine Majdanpek.

Jedan od najpoznatijih Donjomilanovčana bio je kapetan Miša Anastasijević, veliki dobrotvor i humanista, koji je, između ostalog, ulagao u obrazovanje pa je državi poklonio zgradu u kojoj se danas nalazi rektorat Univerziteta u Beogradu. Dugu tradiciju obrazovanja u porečkom kraju nastavlja jedna od najstarijih timočkih škola – “Vuk Karadžić”:

 

Kako se nalaze na području Nacionalnog parka Đerdap, učenici i nastavnici posvećeni su očuvanju životne sredine i proučavanju biljnog i životinjskog sveta. Možda su upravo zbog toga časovi biologije prate s posebnom pažnjom. Među đacima ima i onih koji iz drugih sela svakog dana putuju na nastavu.

Nastavnik srpskog jezika i književnosti Gvozden Jovanović, rođen je i odrastao u Donjem Milanovcu. Iako je možda imao drugačije planove, ipak je tu i ostao:

 

Nastavnik Gvozden nam otkriva trik da kod mlađih đaka razvije ljubav prema čitanju. Na časove donosi “Politikin zabavnik” uz koje su odrastale generacije mladih u Srbiji, a obaveznu lektiru nastoji da im prikaže na zanimljiv način, kao što je sada slučaj sa Nušićevim delima.

Učenik Nikolas Jovanović Tihan preferira drugi vid umetnosti. Kad god ugrabi slobodan trenutak svira u kabinetu muzičke kulture, iako i kod kuće ima klavir:

Oni koji žele da i srednju školu pohađaju u Donjem Milanovcu, ne moraju daleko ići jer se u istoj školskoj zgradi nalazi i izdvojeno odeljenje Tehničke škole iz Majdanpeka. I direktor ove škole bio je donjomilanovački đak. Školu pohađaju deca iz Donjeg Milanovca, Majdanpeka, okolnih sela Mosne, Topolnice, Golubinja….ali ima i đaka iz Golupca, Gradišta, Kladova. Neke od njih, koji pohađaju prvi razred, zatičemo na času istorije. Nakon istorije, po rasporedu je čas srpskog jezika i književnosti, a nastavnica Dragana Milojević, otkriva nam da je i ona bila đak ove škole:

 

Buduće carinske tehničare školuje tek nekoliko škola u Srbiji. Zbog toga su mnogi odlučili da obrazovanje nastave baš u varošici na Dunavu.

U Donjem Milanovcu je sedište najvećeg nacionalnog parka u Srbiji – Nacionalnog parka Đerdap, koji se prostire na površini od blizu 64.000 hektara, uz desnu obalu Dunava, od Golupca do Kladova, u dužini od 100 km. Najveća i najduža klisura probojnica u Evropi, čudesna Gvozdena vrata i samonikla botanička bašta sa preko 1.100 biljnih vrsta, savršeno su mesto za sticanje novih znanja. Zbog toga se obe škole, posebno osnovna, oslanjaju na bogatstvo prirode koje pruža Nacionalni park.

Dunav koji svojim tokom spaja devet evropskih zemalja, u Timočkoj Krajini je najdublji i najuži, a Donji Milanovac nosi epitet “ruža Dunava” i svakog leta domaćin je tradicionalnog KUP-a Đerdapa. Poslednjeg avgustovskog vikenda uslovi su bili idealni za početak regate. Oblačno vreme i jak vetar savršeni su za jedrenje. Ovogodišnja 46. regata po redu okupila je stotinak učesnika iz 12 klubova. Organizator Miroslav Petković, koji je i selektor reprezentacije Srbije, kaže da je ovde idealno za jedrenje jer vetar gornjak duva samo na ovom delu Dunava:

 

Opština Majdanpek u saradnji sa brojnim ustanovama i institucijama nastoji da žiteljima Donjeg Milanovca, posebno mladima, obezbedi uslove života kao u gradu. Za njih je važno da imaju i zabavne sadržaje, pa je program kulturnog leta bogat i raznovrstan. Popularni pevač Željko Vasić, koji i privatno često boravi u ovom mestu na Dunavu, uvek je rado viđen gost a njegovi koncerti izuzetno posećeni:

 

Muzika spaja duše, a putevi ljude i gradove. Zbog toga je od izuzetne važnosti rekonstrukcija državnog puta Golubac -Donji Milanovac, ukupne dužine 55 kilometara. Sa ostalim saobraćajnicama koje se rade u ovom delu Srbije, biće obnovljena kompletna Dunavska magistrala. Onda ostaje da se urede plaže, molovi, pristaništa i pozovu investitori koji će ovde graditi i poboljšati turističku ponudu.

Prilog je objavljen u okviru projekta “Život mladih u majdanpečkim selima”.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran od strane Opštine Majdanpek. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *