Bašta Balkana već devet godina okuplja mlade iz Velikog Izvora i drugih sela (VIDEO)

Bašta Balkana se već devet godina održava u selu Veliki Izvor kod Zaječara i okuplja veliki broj mladih iz okruženja. Defileom traktora kroz selo, označen je početak manifestacije.

Da još uvek ima mladih koji su zainteresovani za poljoprivredu pokazuje to što je ove godine za takmičenje orača bilo dosta prijavljenih omladinaca. Najmlađi učesnik je trinaestogodišnji Boris Canjević koji je pokazao da se odlično snalazi na traktoru.

Žiri je bio na mukama, bilo je teško odrediti ko je od koga bolji, ali kako i sami kažu najbitnije je učestvovati i očuvati tradiciju.

I dok su jedni orali, drugi su se nadmetali u jačini pa su tako muškarci svoju snagu pokazali u borbi na brvnu.

Miodrag Pacić iz Velikog Izvora je bio najveštiji u prebacivanju bale sena preko prečke. On je i predhodne godine u istoj disciplini pobedio. Sada je balu prebacio na visini od blizu pet metara i tako zadržao prvo mesto.

Iskusni takmičari u nadvlačenju konopca pristigli su iz Boljevca. Oni se takmiče širom Srbije, ali i Evrope.

Na ovoj manifestaciji i žene su bile zastupljene. One su se takmičile u pripremanju sarmi, na izvorski način

Organizatori se trude da na ovaj način stare običaje sačuvaju od zaborava. A pored mesne zajednice i lokalne samouprave veliku podršku manifestaciji dala je i turistička organizacija.

Mališane je najviše obradovala izložba pernate živine. U sklopu Bašte Balkana lokalni uzgajivači izložili su svoje ljubimce.

Dan se završio bogatim kulturno-umetničkim programom. Pored domaćina Kulturnoumetničkog društva „Đorđe Genčić“ publici su se predstavili i gosti. Izabrana je i najlepša pastirica

Drugi dan manifestacije otpočeo je pripremanjem gulaša. Od ranog jutra centar sela zamirisao. Kuvari su nam odali svoje tajne recepte.

Međutim, veliku pažnju posetilaca privukle su figure od slame koje su pravili ljudi iz udruženja „Udruga slame“ iz Osjeka, gosti Velikog Izvora. Oni su na očigled svih izrađivali svoje figure, a zainteresovani su mogli da se priključe izradi.

Najlepši deo manifestacije je definitivno bio maskembal za decu. Mališani su se po svom izboru kostimirali. Odabrane su i najlepše maske, a lepim vremenom i nasmejanim licima mališana završena je ovogodišnja Bašta Balkana.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *