Škola u Kalni okuplja mlade iz staroplaninskih sela (VIDEO)

Istureno odeljenje knjaževačke Osnovne škole „Dubrava“ u Kalni, podno Stare planine opstaje uprkos tome što danas ima svega nekoliko đaka, a nekada davno ovu seosku školu pohađalo je više stotina učenika. Opština je obezbedila besplatan prevoz i užinu kako bi pomogli mlađim ljudima koji su ostali sa svojom decom i sprečili da se ugase okolna mala mesta. Tako i sedmogodišnju Lenu majka Sanela iz Janje dovozi dva puta nedeljno do škole u Kalni, a tri dana ima organizovan prevoz:

Kalna danas broji sa okolnim selima oko hiljadu stanovnika, a veći deo njih najbolje poznaje šef Mesne kancelarije i matičar Radiša Davidović, koji ovde radi četvrt veka. Na radost meštana posle više decenija, zabeleženo je rođenje bebe u Kalni, jer se žene inače porađaju u Knjaževcu.

Tokom leta, neke od najlepših predela Stare planine obišli su učesnici kampa, pristigli iz celog regiona. Upravo je ova prilika iskorišćena za uspostavljanje davno prekinutih veza.

S početka proleća pa do kraja jeseni turisti obilaze domaćinstva posvećena etnoturizmu, koji je poslednjih godina u razvoju.

Kalna, kao jedno od većih sela u ovom kraju jeste centar u koji dolaze meštani iz okoline. Ovde ih može pregledati lekar opšte prakse ukoliko se ukaže potreba a otvorena je i apoteka tri dana u nedelji, te se mogu nabaviti i lekovi, kao i ostale potrepštine u lokalnim radnjama. Zato ljudi koji beže što dalje od urbanih sredina dolaze u staroplaninska sela koja pre svega nude život u skladu sa prirodom a bez velikih odricanja.

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *