Dokumentarni film SUD u zvaničnoj selekciji Međunarodnog festivala zelene kulture “Grin Fest”, u online izdanju

Film “Sud” u produkciji Udruženja Za česme iz Zaječara autora Dušana Vojvodića i Miline Trišić, biće prikazan u zvaničnoj selekciji ovogodišnjeg Međunarodnog festivala zelene kulture “Grin Fest”. Festival se po 12. put održava od 8. do 15. novembra, u onlajn izdanju, pod sloganom “Klimatska uzbuna”. 

Dokumentarni film „Sud“, govori o prvom krivičnom postupku u istoriji domaćeg pravosuđa koji je vođen zbog krivičnog dela „Oštećenje životne sredine“ i efektima prve krivične osude  koja je izrečena vlasniku hotela “Srbija TIS” Toplici Mitroviću. Zapravo u pitanju je nastavak višestruko nagrađivanog filma „Kap“, u kome su istraženi razlozi presušivanja arteskih česmi u Zaječaru.

Film “Sud” je letos nagrađen na  13. Međunarodnom filmskom festivalu SILAFEST u Velikom Gradištu. Autorima Dušanu Vojvodiću i Milini Trišić, pripala je nagrada “Zlatni pinkum” za najbolji srpski ekološki film.

I ove godine svi sadržaji na “Grin Festu” biće besplatni i dostupni na internet portalu festivala od 8. novembra od 16 sati do 15. novembra u 22 sata (www.greenfest.rs).

Zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj i srodne teme, moći će da pogledaju ukupno sedam dugometražnih i 34 filma srednjeg i kratkog metra, pet panel diskusija i jednu virtuelnu izložbu. Sve panel diskusije će biti emitovane uživo na fejsbuk stranici festivala.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *