VEČERAS U 20 SATI PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA “MAG i JA” NA YOUTUBE KANALU “ZA MEDIA” (TRAILER)

Vlaška magija je jedna od najčešćih asocijacija kada se pominje prostor Istočne Srbije, a bajanje i vračanje je zbog toga na lošem glasu i izaziva animozitet i strah. Vlasi pripadaju pravoslavnoj veroispovesti, ali su se u njihovom verskom i obrednom životu do danas zadržali mnogi prehrišćanski elementi, kao što je, na primer, kult mrtvih.

Da li čuvena vlaška magija zaista može da utiče na sudbine ljudi? Tragajući za odgovorom na to pitanje, autori filma MAG I JA kreću po bespucima Istočne Srbije, rešeni da istraže crnu vlašku magiju. Međutim, ono što će doživeti prevazilazi sva očekivanja i odvodi ih do neslućenih saznanja….

Koreditelj filma Dušan Vojvodić, kaže da je film MAG i JA jetka i tužna priča o primitivizmu, o ljudima koji trguju nesrećom, o praznoverju koje je poprimilo razmere religije… Film na direktan način ukazuje na zlo koje nam takav ambijent donosi i otvara mnoga bolna pitanja našeg društva…

Jedno od tih pitanja je zašto je RTS sufinansirao TV serijal “Mag i ja” a zatim odbio da ga emituje, ali o tome će biti više reči prilikom promocije drugog dela filma koji istražuje moderne – medijske magove koji su neuporedivo štetniji od vlaških magova.

Film MAG I JA je nakon šest godina snimanja, ove godine najpre premijerno emitovan pred publikom na 68. Martovskom festivalu u Beogradu, a večeras, od 20 sati, možete ga pogledati na YouTube kanalu “Za media”.

Film je urađen u produkciji “Za media” iz Zaječara, sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja, reditelji su Milina Trišić i Dušan Vojvodić, dok scenario filma potpisuju Dušan Vojvodić i Bane Jevtić, a fotografiju Milašin Marković i Dejan Todorović.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *