Tvrđava Fetislam uskoro u novom ruhu dočekuje turiste (VIDEO)

Pre šest meseci označen je zvaničan početak rekonstrukcije Tvrđave Fetislam kod Kladova, u okviru projekta #EU za tebe-za kulturno nasleđe i turizam, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a implementira GIZ. Radove je obišao vođa projekta Aleksander Bec koji je zadovoljan onim što je do sada urađeno, a u Opštini Kladovo se nadaju da će kada se završi obnova srednjovekovne tvrđave to značajno podići turističku konkurentnost ovog kraja.

Posle uspešne obnove Golubačkog grada, Evropska unija je nastavila sa obnavljanjem utvrđenja na Dunavu. Na red je došla i tvrđava Fetislam u Kladovu čija je revitalizacija počela na proleće ove godine. Tursko utvrđenje iz šesnaestog veka dobija opet svoj pređašnji izgled, ali namena će biti promenjena. Vojnička fortifikacija će postati još jedan turistički dragulj Donjeg Podunavlja, a meštani Kladova opet će moći da uživaju na koncertima uz Dunav.

Prilikom posete građevinskih radova, Aleksander Bec, vođa projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam, kroz koji se odvija rekonstrukcija tvrđave, izjavio je:

„Radovi na Fetislamu idu veoma dobro, uskoro ćemo završiti Varoš kapiju i lagume, a krajem meseca počeće i radovi na Letnjoj pozornici, dok se završetak svih radova očekuje u julu sledeće godine.“

Kladovljani se verovatno najviše raduju obnovi letnje pozornice koja je dugo bila glavno kulturno stecište Opštine. Međutim, koliki je ne samo kulturni već turistički a samim tim i ekonomski značaj , istakla je Nevenka Boldorac, šef kabinete predsednika Opštine Kladovo:

„Mnogi od objekata koji su imali vojnu namenu, preobražavaju se u kulturne i umetničke prostore koji će služiti turizmu, ugostiteljstvu i u ostale svrhe budućim turistima i posetiocima ovog lokaliteta.“

Pored same rekonstrukcije, izvršena su i neophodna arheološka iskopavanja :

„Tokom renoviranja istorijskih građevina, uvek ima iznenađenja, a mi smo imali sreću da pronađemo tursku kaldrmu iz osamnaestog veka, kojom ćemo još više zadržati autentičan izgled,“ zaključio je Aleksander Bec.

Radove sa 1,3 miliona evra finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ kroz projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *