U čast Zorana Radmilovića počela jubilarna pozorišna svečanost u Zaječaru (VIDEO)

Zaječar je posvećen sećanju na velikog glumca Zorana Radmilovića a pozorišni festival koji se održava u njegovom rodnom gradu obeležava 30 godina postojanja.

Jubilarne 30. Dane Zorana Radmilovića prigodnom besedom otvorio je Goran Sultanović koji je, prisećajući se dana drugovanja i saradnje sa velikim glumcem, rekao da su “reči nemoćne da opišu tog čoveka sa ogromnom dušom i ogromnim talentom”. Pesmu o Radmiloviću kazivao je njegov prijatelj, pesnik Pero Zubac.

Prve festivalske večeri premijerno je izvedena premijera predstave “Emilija Galoti”, domaćeg teatra a prvi “Zoranov brk” pripao je glumcu  Milošu Tanaskoviću za ulogu kneza Gvastale.

„Večeras je bila premijera. Zahvaljujem pre svega Tari i svim kolegama i saradnicima koji su radili na ovoj predstavi. Seleni Orb naročito. Nekako je to najdivniji i najbolji proces koji sam ja imao ovde u pozorištu od kad sam zaposlen i to mi je jako važno. Hvala Tari što mi je dala ovu ulogu. Ja sam bio potpuno šokiran kada sam video podelu i kada sam video da ja to treba da igram. Onda me je ona pitala: Jesi li igrao ovako nekad nešto?, ja sam rekao: Nikada. Ona kaže: E pa zato sam ti je i dala. Tako da joj puno hvala. Ona je jedno divno biće, pametno i budućnost srpskog pozorišta, ono što mi je jako drago”, rekao je Tanasković.

Pored Jelene Rajić i Miloša Tanaskovića u predstavi igraju Miloš Đuričić, Predrag Grbić, Nataša Petrović, Ana Bretšnajder i Branislav Mijatović.

Pozorišna publika uživaće do iduće subote u predstavama iz Beograda, Niša, Novog Sada i bivših jugoslovenskih republika, a festival prate bogata kulturna dešavanja: promocije, izložbe, monodrame…

“Zoranovi dani” završavaju se 23. oktobra predstavom „Pokondirena tikva“ zaječarskog ansambla i dodelom nagrada najboljem glumcu festivala, najboljem mladom glumcu, najboljoj predstavi i komadu sa najboljom scenografijom.

Jubilarne „Dane Zorana Radmilovića“ podržali su Ministarstvo kulture i Grad Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *