Jubilarni “Dani Zorana Radmilovića” od 16. do 23. oktobra

U Zaječaru će od 16. do 23. oktobra biti održan 30. jubilarni festival “Dani Zorana Radmilovića“, a od 11. do 14. oktobra 4. Festival malih pozorišnih formi.

Tokom osam festivalskih večeri biće odigrane predstave iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske, koje predstavljaju sam vrh ovogodišnje pozorišne produkcije.

Festival će 16. oktobra otvoriti premijera predstave zaječarskog teatra „Emilija Galoti“ Efraima Gotholda Lesinga u režiji Tare Manić. Iz Radmilovićevog Ateljea 212 stiže predstava „Ova će biti ista“ koju je po tekstu Staše Bajec režirao Ivan Vuković. Publika će biti u mogućnosti da gleda i hit predstavu „Ana Karenjina“ Narodnog pozorišta Niš koju je po tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja režirao Irfan Mensur. Iz Hrvatske na “Zoranove dane” dolazi zajednička predstava Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku – „Gospodjica Julija“ Augusta Strindberga u režiji Aide Bukvić.
Publika će moći da uživa i u predstavi „Tre sorele“ Zvezdara teatra iz Beograda, koju je po tekstu Stevana Koprivice režirao Milan Karadžić kao i u komadu rađenom u koprodukciji Pozorišta Prijedor i Gledališča Kopar- „Jugoslavija moja otadžbina“, tekst Goran Vojnović, režija Marko Misirača. Iz Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada dolazi nam još jedna hit predstava – „Ko je ubio Dženis Džoplin“, tekst Tijana Grumić, režija Sonja Petrović. A kao šlag na torti 23. oktobra pozorište „Zoran Radmilović“ izvešče u čast nagrađenih premijeru predstave „Pokondirena tikva“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Olivere Viktorović Đurašković.

Pripremljen je i bogat prateći program koji započinje već 15. oktobra, kada će biti priređeno predfestivalsko veče “Pesnički portret Tomislava Mijovića” koje će voditi pesnik Adam Puslojić, a potom će biti prikazan dokumentarni film o Zoranu Radmiloviću „Glumčina“. Producent filma je Siti produkcija iz Niša, a koproducent Narodno pozorište Timočke Krajine–Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ iz Zaječara.

Festival malih pozorišnih formi, četvrti po redu, ove godine prvi put će biti organizovan odvojeno, u sali zaječarskog pozorišta. Na festivalu će i ove godine biti izvedene najbolje monodrame iz Srbije i Hrvatske, nagrađene na nekom od pozorišnih festivala.

Festival malih pozorišnih formi otvoriće 11. oktobra monodrama Teatra Ulisis iz Zagreba „Zemlja Vukova“ u izvođenju Tonke Mršić. Narednog dana predviđene su dve predstave: „Čaj sa Kublaj kanom“ u novosadskoj produkciji „Upalimo reflektore“, u izvođenju Jugoslava Krajnova i „Živojin Mišić“ Pozorišta Slavija iz Beograda, u izvođenju Boška Puletića. Publika će 13. oktobra moći da uživa i u monodramama „Nina“ u izvođenju Nikoline Vujević i „Poslednja šansa“ u izvođenju Suzane Petričević. U čast nagrađenih 14. oktobra biće odigrana monodrama zaječarskog pozorišta „Slučaj gospodina Kostića“ u izvođenju Branislava Mijatovića.

Ulaz na oba festivala biće omogućen samo onima koji su primili najmanje dve doze bilo koje vakcine (a od prijema druge doze je prošlo minimum 21 dan), imaju potvrdu o preležanoj covid-19 infekciji ili PCR (Ag) test koji nije stariji od 48 sati od dana posete fesitivalu. U toku trajanja festivala u sali Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ dozvoljeno je 50% popunjenosti kapaciteta i obavezno je nošenje zaštitne maske (N95) sve vreme boravka u sali i holu pozorišta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *