Bogatstvo i budućnost Rudne Glave je u podmlatku (VIDEO)

Na trgu u Rudnoj Glavi đaci čekaju prevoz. Srednjoškolci da stignu u Majdanpek na nastavu, a mlađi da ih nakon časova autobusi vrate do njihovih kuća u obližnjim selima i zaseocima. Prema zvaničnim podacima u područnim školama u obližnjim naseljima Crnajka, Blizna i Krš nastavu od prvog do četvrtog razreda pohađa blizu 50 đaka.
Slika iz centra sela više od reči govori da je ovo selo mladih. Mnogo je mladih bračnih parova koji su odlučili da ostanu na porodičnim ognjištima i tu podižu svoje potomstvo.
Među njima su i Petrovići – Dejan i Anita, koji žive u zaseoku na Kršu, podno planine Mali Krš, na desetak kilometara od Rudne Glave. Na velikom imanju tokom dana zajedno sa ovcama, kokoškama i guskama slobodno trče i njihovi sinovi, devetogodišnji Luka i tri godine mlađi David.
I dok David čeka da krene u predškolsko, Luka pohađa III razred u izdvojenom odeljenju u svom zaseoku. Raduje se povratku u školske klupe i druženju sa Karolinom, Nađom, Nikodinom i ostalim drugarima. Za mališane je odrastanje na selu, bez ograničenja i stega, u skladu sa prirodom, neprocenjivo. Zato su Dejan i Anita odlučili da žive na Kršu.

Najviše obaveza ipak ima Anita. Briga o dva deteta, treće je na putu, rad u školi, obaveze na imanju i u domaćinstvu. Kaže da svoju idilu u selu ne bi menjala za život u gradu.

Anita je odrasla u Vlaolu, završila fakultet i zaposlila se u tamošnjoj osnovnoj školi. Sada do posla putuje svako jutro, kolima kraćim putem 30 minuta ili autobusom koji kruži, dva i po sata u jednom pravcu. Pa ipak se ne žali.
Sve je više mladih iz ovog kraja koji se poput Anite, nakon fakulteta vraćaju u svoje mesto.
I oni koji tek započinju studije imaju planove da unaprede život u svom domaćinstvu i u svom selu kada steknu akademska zvanja. To je i namera Pavla Pavlovića koji je upisao studije turizma. Izbor je bio lak jer su njegovi roditelji pre 11 godina u Rudnoj Glavi registrovali seosko turističko domaćinstvo “Pavlović”.

Za privatni biznis u selu odlučila se i 23-ogodišnja Anica Balanović. Završila je obuku za preduzetnike i dobila subvencije Nacionalne službe za zapošljavanja za pokretanje posla. Ispostavilo se da je otvaranje frizersko- kozmetičkog salona bio pun pogodak.

Ideja za biznis ima na pretek, naročito u selu koje je nadaleko poznato po plašintama, odnosno vlaškim palačinkama. Iako se mogu nadevati po ukusu, domaćice koje tradiciju prenose s kolena na koleno filuju ih punomasnim kravljim sirom i jajima, i prže na vrelom ulju. Tako su u Udruženju „Vredne Vlajne“ došle na ideju da organizuju Plašintijadu.
Aleksandra Rucić iz Rudne Glave plašinte priprema po starom porodičnom receptu, onako kako su ih oduvek spremale žene u njenoj porodici. Vlaške palačinke, iako se tako zovu, nemaju sličnosti sa običnim palačinkama.
Ova kulinarska manifestacija deo je turističke ponude opštine Majdanpek a posetioci mogu da u blizini Rudne Glave vide i druge atrakcije.
Rudna Glava poslednjih godina postaje poznata po Plašintijadi, ali duže od pola veka u sportskim krugovima se o njoj govori kao o mestu gde su nastale Seoske sportske igre Srbije. Rudna Glava je pre tri godine bila domaćin obnovljenih igara i što je još važnije, na njima je trijumfovala. Nagrada Sportskog saveza Srbije bio je nov sportski teren koji je samo popunio sportski kompleks u najvećem majdanpečkom selu. Teren je predat na korišćenje početkom leta kada su se mladi Rudnoglavci ponovo oprobali u tradicionalnim sportskim disciplinama i plasirali se najpre na regionalne, a potom i nacionalne Seoske sportske igre Srbije. Boje Rudne Glave branilo je 20 mladih sportista, među kojima je i Borivoje Lazarević.

U Mesnoj zajednici s ponosom ističu da Rudna Glava pruža odlične preduslove za život i da zbog toga mnogi ostaju da žive u selu. Pored osmogodišnje škole, tu je i ambulanta u kojoj lekar dežura svaki dan, banka, uslužne i trgovinske radnje, sportski tereni, internet, a u uz pomoć države rešavaju se i komunalni problemi. Najveća investicija svakako je pogon Jumka sa 80 zaposlenih žena.
Rudna Glava se može pohvaliti najstarijim rudnikom bakra u ovom delu Evrope, koji je postojao pre 5 milenijuma. U izradi je Plan detaljne regulacije Arheološkog nalazišta Rudna Glava, tako da će u dogledno vreme na tom mestu biti otvoren Muzej rudarstva.

 

Prilog je objavljen u okviru projekta “Život mladih u majdanpečkim selima”.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran od strane Opštine Majdanpek. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Projekti 2021, Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *