Na Festivalu hrišćanske kulture počinje projekcija duhovno-dokumentarnih filmova

Festival hrišćanske kulture u Zaječaru sutra se nastavlja književnim programom u Gimnaziji. Od 10 sati, gosti srednjoškolaca biće književnik Vladimir Pištalo i književni kritičar Nenad Šaponja.

U večernjem terminu festivala, od 19,30 u porti Saborne crkve biće otvoren 5. Festival duhovno-dokumentarnog filma i prikazan prvi film “Božji čovek” o Sv. Nektariju Eginskom.

“U žitijima svetih nalazimo snagu. Njihove borbe odražavaju našu, a njihovi trijumfi nad ljudskim slabostima nam daju nadu. To je tema našeg filma, koji je zasnovan na veri – Čovek Božji. Čitav život grčkog svetitelja Nektarija Eginskog obeležio je progon. Budući sveštenik običnog naroda, njegovo smirenje je nerviralo njegove gorde kolege a njegova odanost je pobudila njihove sumnje i zbog toga su ga klevetali. Uprkos tome što je sa vernicima koji su ga voleli prognan iz Egipta, Nektariju je vera u Boga bila najbolja odbrana”, navodi se u sižeu ovog filma i dodaje….

“Za razliku od sebi nadređenih, koji su bili opčinjeni svetovnim počastima i moći, Nektarije se brinuo o siromašnima, učio seoske devojke da čitaju i pišu, ličnim primerom nadahnjivao mladiće da postanu sveštenici, pisao je knjige i propovedao uzdižući verni narod. Uprkos decenijskim naporima verskog establišmenta da ga diskredituje i poruši njegova dobra dela, Sveti Nektarije je osnovao manastir na Egini, neplodnom i pustom ostrvu, koji i danas predstavlja svetionik brojnim hodočasnicima. Čak je i njegov poslednji trenutak na zemlji bio u službi pomoći drugima. Ubrzo posle njegove smrti, dok su usnulog Nektarija presvlačili, njegova odeća je pala na paralizovanog čoveka koji je ležao u bolničkom krevetu pored njega i taj hromi čovek je tada ustao i prohodao.”

Ovaj grčki film, u režiji Jelene Popović, osvojio je „Nagradu publike“ u takmičarskoj konkurenciji na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi i „Nagradu publike“ na Festivalu grčkog filma u Los Anđelesu. Selektovan je na Filmskom festivalu u Feniksu, Fresco International Film Festival i Great Lakes Christian Film Festival (avgusta 2021) i na Filmskom festivalu „Religion Today“ u Trentu, Italija (septembra 2021). U avgustu je zatvorio Atinski otvoreni filmski festival.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *