Mladi na selu nastoje da očuvaju sportsku tradiciju (VIDEO)

Duga je sportska tradicija u zaječarskim selima. I dok su nekada mnoga sela imala svoje klubove, najviše fudbalske, sada se mogu nabrojati na prstima jedne ruke. Sportske aktivnosti su uglavnom rekreativnog karaktera i njihov cilj je animacija mladih koji su ostali da žive u seoskim sredinama.

Da interesovanja ima pokazuju pre tri godine obnovljene Seoske sportske igre Srbije. Zaječar se među prvima priključio ovoj sportskoj priči. Boje grada u nacionalnim finalima prethodne dve godine branili su sportisti iz Grljana, tako da su ovog leta stekli pravo da budu domaćini prvog kruga kvalifikacija.

Zbog vremenskih prilika Seoske sportske igre su umesto u Grljanu održane u Sporstkoj hali na Kraljevici, ali to nije uticalo na njihov kvalitet, ni spremnost učesnika. Nakon pozdravne reči predstavnika grada, gradskog i republičkog Sportskog saveza, timovi Grljana, Velikog Izvora, Grlišta i Zvedana uputili su se na sportska borilišta.
U tradicionalnom takmičenju u bacanju kamena s ramena, najuspešniji je sa dostignutom daljinom od 13,57 metara bio Ivan Cačević iz Velikog Izvora. Takmičenje u narodnom rvanju organizovano je u tri težinske kategorije, a nakon sabiranja bodova, pobedu je odnela ekipa Grljana. Nadvlačenje štapa donelo je novi trijumf Grljancima, koji im je rutinski obezbedio Mlađan Stojanović, pokazavši da je godinama neprikosnoven u ovoj disciplini.

Uzbudljivo je bilo i tokom nadmetanja u malom fudbalu. U finalu je pobedom nad Velikim Izvorom od 3:0 slavila ekipa Grljana. Sportski duh krasio je sve 4 ekipe, ali su i na poligonu najborbeniji bili takmičari iz Grljana, pa su nakon zbrajanja rezultata ubeležili još jednu pobedu.
Centimetri su odlučivali u takmičenju u skoku u dalj iz mesta, a prvu pobedu upisala je ekipa Grlišta, koja je slavila sa rezultatom 4,61 u ukupnom zbiru dva najbolja skoka muškog i ženskog člana ekipe.

Najatraktivnija disciplina i ovoga puta bilo je nadvlačenje konopca. Publika je navijala za svoje favorite, a najviše snage i umeća pokazala je ekipa Velikog Izvora. Borbeno je bilo i na terenu za odbojku. U finalu je tim Velikog Izvora sa 2:0 savlada tim Grljana. Pobeda u obaranju ruku pripala je Grlištu, a u šahu Grljanu. Titulu su ipak na kraju odbranili Grljanci, koji su trijumfovali u pet disciplina i sakupili ukupno 34 boda, Veliki Izvor je imao 28, trećeplasirano Grlište 22 poena, koliko i Zvezdan koji je takmičenje završio na 4. mestu. Sve ekipe nagrađene su diplomama i loptama, a prve tri ekipe dobile su i pehare Sportskog saveza Srbije. Da su Grad Zaječar i Sportski savez i ove godine bili dobri domaćini potvrđuju u krovnoj sportskoj organizaciji Srbije.

Zbog velikog interesovanja takmičara, Seoske sportske igre Srbije ove godine menjaju način nadmetanja, tako da će do republičkog finala Grljanci morati da savladaju još jednu prepreku – Regionalno takmičenje. Nacionalno finale biće u septembru u Ubu.
U zaječarskim selima se povodom velikih verskih praznika ili kao prateća aktivnost kulturnih manifestacija organizuju i sportska nadmetanja u kojima mladi mogu da pokažu svoje sportske veštine. Dugu tradiciju ima i Ivanjdanski turnir na Bratujevcu. I dok se mladi sportisti nadmeću u malom fudbalu, pikadu i nadvlačenju konpca, devojčice i devojke pletu ivanjske venčiće.

 

“Rudar” Vrška Čuka, Velika Jasikova, “Kosovo” Zvezdan, “Radnički” Lubnica, Šljivar – neki su od fudbalskih klubova koji postoje više decenija i dalje se aktivno takmiče, ali među njima značajno mesto zauzima GRANIČAR iz Velikog Izvora koji je ove sezone obeležio 85 godina postojanja.

Veliki jubilej Graničara u selu je proslavljen sa gostima iz bratskog sela Dublja kod Svilajnca koji imaju zajedničkie korene. Revijalna utakmica veterana, a i susret fudbalera domaćeg Graničara i Mladosti iz Dublja pokazao je da je najvažnija sporedna stvar na svetu i te kako i sada popularna u ovom zaječarskom selu.
U zaječarskim selima se mogu naći uspešni mladi sportisti u šahu, stonom tenisu, rukometu, sportovima snage. Svoju sportsku karijeru reprezentativac Srbije, osvajač medalja na brojnim balkanskim,evropskim i svetskim takmičenjia, državni prvak u bodibildingu, Srđan Pešić započeo je u svom selu – Zvezdanu. U teretani pod vedrim nebom u dvorištu porodične kuće, pre desetak godina započeo je da trenira odlučan da postigne vrhunske rezultate. Iako je možda to bila samo želja jednog mladića, Srđan je dokazao da se i iz sela može stići do zvezda.

Pripreme za takmičenje, rad u fabrici, obaveze u teretani i kod kuće treba uskladiti da bi se postigla savršena forma i vrhunski rezultati. Srđan je počeo da trenira u teretani 2017. godine i vrlo brzo je postao grupni i personalni trener. Zanimljivo je da čak i pre korone držao onlajn treninge. Kolegama je mentor a korisnicima podrška da postignu željenu fizičku formu. Srđan je samo jedan od primera da život na selu nije prepreka za ostvarenje snova ako čovek ima ambicije i želju da postigne vrhunske sportske rezultate.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *