“Krajinska berba” i Bilja Krstić na Rogljevačkim pivnicama

Negotinska Krajina tradicionalno obeležava početak berbe u vinogradima. U selu Rogljevu, nadomak Negotina, godinama se održava manifestacija „Krajinska berba“, u toku koje posetioci imaju priliku da dožive berbu na tradicionalan način, onako kako se radilo pre pojave mašina i tehnologije.

Ove godine, na “Krajinskoj berbi” gostovaće Bilja Krstić & Bistrik Bend, koji će svojim muzičkim etno repertoarom dati novi momenat ovoj tradicionalnoj manifestaciji.

Cilj ove manifestacije je da se sačuvaju narodni običaji i tradicija Negotinske Krajine u kojoj se od davnina ljudi bave vinogradarstvom i proizvodnjom vina. Rogljevačke pivnice su, uz Smedovačke i Rajačke, jedinstvene po svojoj arhitekturi i nameni – kameni vinski podrumi u kojima “stanuje” vino. Pivnice su prevashodno nastajale u 19. veku, kada i postaju poznate u celoj Evropi zbog izuzetnog kvaliteta vina i grožđa.

Udruženje “Rogljevačke pivnice”, koje organizuje “Krajinsku berbu” uz pomoć Turističke organizacije Opštine Negotin, Opštine Negotin i Ministarstva turizma, nastavlja da gaji narodne običaje vezane za vino i grožđe. Projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i tuirzam koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada a sprovodi GIZ, je ove godine podržao realizaciju “Krajinske berbe” što je deo projektnih ciljeva – da se sačuva materijalna i nematerijalna kulturna baština, ali i da se region Istočne Srbije prikaže kao atraktivna turistička destinacija za goste iz zemlje i sveta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *