Da li Sindikat “Nezavisnost” opstruiše rad JKP “Vodovod” protesnim skupovima i lažnim prijavama za mobing? (VIDEO)

Sindikat Nezavisnost u JKP “Vodovod” Zaječar, danas je organizovao protest protiv rukovodstva ovog preduzeća. Učesnici skupa, njih 60-ak, iz čak 12 gradova Srbije, potpomognuti opozicionim odbornicima, od “Vodovoda” su se kroz centar grada uputili do Gradske uprave Zaječar i svoje zahteve predali gradskoj službi. Saopštenjem za javnost oglasilo se i rukovodstvo ovog preduzeća.

Protestanti, kojih je iz JKP “Vodovoda” bilo tek 10-ak, istakli su da su bili prinuđeni da protestvuju jer su se, kako kažu, više puta bezuspešno obraćali osnivaču i rukovodstvu od kojih nisu dobili odgovore:

Problemi u Javnom preduzeću “Vodovod” traju mesecima, a jedan od poslednjih incidenata se dogodio 1. aprila, kada je nekoliko radnica u Upravnu zgradu “Vodovoda” pozvalo interventnu policiju navodno zbog mobinga direktora, policija i tužilaštvo su ocenili kao neosnovane i nisu pokrenute prekršajne ni krivične prijave. Zanimljivo je da su radnice koje su od tada na bolovanju zbog psihičkih problema, danas bile na sindikalnom skupu ispred svog preduzeća, što nam je predsednik Sindikata i potvrdio:

Naša ekipa pokušala je da razgovara sa navodno mobingovanim radnicama koje su mesecima na bolovanju, ali su one kao i svaki put do sada odbile da daju izjave za “Za media” portal:

Protest se završio ispred Gradske uprave, kojoj su predati zahtevi sindikata “Nezavisnost”, a koji očekuju sastanak sa osnivačem, kako kažu, najdalje za sedam dana. Sindikalisti traže poštovanje radničkih i socijalnih prava u skladu sa zakonima, efikasniji socijalni dijalog radi ostvarivanja prava i jednakost tretmana radnika, zaštita zaposlenih od svih vrsta zlostave i deskriminacije, transparentnost u radu i postupanju imalaca javnih ovlašćenja u JKP “Vodovod”, kao i poštovanje pozitivno pravnih propisa Republike Srbije u vezi sa postavljanjem i razrešenjem ovlašćenih lica u preduzeću.

Nakon skupa javnosti se obratilo rukovodstvo JKP “Vodovod” sledećim saopštenjem koje prenosimo u celini:

Poštovani,

Ovom prilikom obaveštavamo javnost o sledećem:

Da sindikat „Nezavisnost“ koji okuplja desetak radnika JKP „Vodovod“ već duže vreme vodi svojevrsnu hajku protiv vd direktora Nikole Šarčevića i da tom prilikom konstantno obmanjuje javnost pokušavajući da destabilizuje rad javnog preduzeća. Predsednik sindikata „Nezavisnost“ Tomislav Petković, potpomognut opozicionim političarima i na današnjem protestu je izneo brojne neistine o vd direktoru Šarčeviću i radu javnog preduzeća, a sve samo sa jednim ciljem da prikrije mnogobrojne zloupotrebe bivšeg rukovodstva koje je ovo preduzeće dovelo do ruba egzistencije.
Napominjemo da je vd direktor Šarčević podneo krivične prijave za zloupotrebe koje su izvršene za vreme bivšeg rukovodstva i da ćemo prepustiti istražnim i pravosudnim organima da rade svoj posao, i da nećemo javno polemisati sa sindikatom i „političkim pokroviteljima“ oličenim u Pokretu dr Nenada Ristovića i ostalim lokalnim bukačima.
Ovom prilikom želimo jedino da istaknemo sledeće činjenice koje jasno govore o značaju sprečavanja zloupotreba, ali i pozitivnim efektima poslovanja novog rukovodstva:

1. U trenutku preuzimanja funkcije vd direktora Nikole Šarčevića 18.3.2019. godine na svim tekućim računima preduzeća ukupno se nalazilo 377.213,00 dinara (kada se odbiju kreditna zaduženja). Na datum 29.6.2021. godine, Vodovod raspolaže sa 52.539.601,00 dinara.
2. U trenutku preuzimanja 18.3.2019 godine, zaposlenima u Vodovodu kasnila su dva lična dohotka od oko 28.000.000,00 dinara. Poslednjih godinu i po dana zaposleni plate primaju redovno.
3. Od preuzimanja do danas JKP Vodovod je u održavanje mreže, novu mehanizaciju, opremu i HTZ opremu uložio više od 50.000.000,00 dinara.

Ovo je samo deo rezulatata na koje smo ponosni, i do kojih smo stigli predanim i teškim radom. Na žalost, jedan broj radnika (manje od 10% od ukupno zaposlenih) okupljenih oko sindikata „Nezavisnost“ je nov način organizacije i podele poslova doživeo kao mobing. Ti zaposleni su podneli mnogobrojne prijave a kao najočigledniji pokušaj opstrukcije rada Vodovoda izdvajamo lažnu prijavu od 1.4.2021. godine o navodnom zlostavljanju i mobingu kada je u Vodovodu intervenisala interventna jedinica PU Zaječar, da bi se na kraju ispostavilo da su svi navodi „mobingovanih“ i svedoka bili neistiniti. O tome govori činjenica da protiv vd direktora Šarčevića posle lažnih prijava nije podneta prekršajna kao ni krivična prijava od strane nadležnih organa.
Zbog svega toga upozoravamo javnost Zaječara i Srbije da je jedini cilj današnjeg protesta pritisak na sudstvo i komisiju za postavljenje direktora JKP Vodovod.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *