Ambasador Nemačke Tomas Šib u poseti Istočnoj Srbiji

Ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib posetiće od danas do 25. juna Istočnu Srbiju, gde će obići projekte Nemačke razvojne saradnje i sastati se sa predstavnicima lokalnih samouprava. U fokusu će biti aktivnosti projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam, koji za cilj ima razvoj turizma čitavog regiona Istočne Srbije.

Kako je predviđeno posetom, Ambasador Šib najpre će razgledati Golubačku tvrđavu, a zatim posetiti radove na rekonstrukciji dela tvrđave Fetislam u Kladovu. Drugog dana obići će HE “Đerdap 1”, a zatim nastaviti posetu Rogljevačkim i Rajačkim pivnicama. To popodne planirano je i za susret sa gradonačelnikom Zaječara. Poslednjeg dana posete, u petak, 25. juna, ambasador Šib razgledaće arheološki lokalitet Felix Romulianu i svečano dodeliti nagrade za najbolje radove sa Dečije likovne kolonije “Felix Romuliana” koja je u ponedeljak počela na ovom lokalitetu.

“Radujem se poseti Istočnoj Srbiji i nadam se da će kraj pandemije uskoro doći. Veoma je važno pripremiti se za talas turista, koji će uslediti. Ulaganjem u kulturno nasleđe i turizam, doprineće se društvenom i ekonomskom oporavku od posledica COVID-a. Zajedničkim sredstvima, Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke podržavaju razvoj turizma u Istočnoj Srbiji i očuvanje kulturnog nasleđa. Poseban fokus projekta je da se podrže mala i mikro preduzeća, odnosno preduzetnici kojima turizam predstavlja osnovni izvor zarade. Do sada, 124 privatnika iz oblasti ugostiteljstva i turizma je dobilo bespovratna sredstva, u maksimalnom iznosu od 10.000 evra, kojima su znatno podigli nivo usluga. Krajnji cilj projekta je da se celokupna turistička ponuda Istočne Srbije podigne na najviši nivo, čime bi turizam postao pokretač ekonomskog razvoja, i da Istočna Srbija bude još popularnija turistička destinacija, ne samo u Srbiji, već u celoj Evropi i svetu.”

Projekat “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *