“Festival javne istorije u Srbiji” od četvrtka u Zaječaru

Prvi festival javne istorije u Srbiji, biće na programu u Zaječaru 17. i 18. juna. Festival organizuje ‘’Dečiji centar’’ u saradnji sa Centrom za primenjenu istoriju, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji. Cilj je upoznavanje javnosti sa važnim ali zanemarenim istorijskim temama i promovisanje novog pristupa istoriji koji se temelji na kulturi mira, ravnopravnosti, demokratiji i solidarnosti.

Otvaranje Festivala predviđeno je za četvrtak, 17. jun, u 17 sati u dvorištu ‘’Dečijeg centra’’. Na početku će biti reči o zaboravljenoj heroini i antiratnoj aktivistkinji Nedi Božinović. Publika će potom razgovarati sa Ljubicom Džakulom i Jašarom Murinom. Postavljajući pitanja dobiće odgovore kroz lične ispovesti i svedočenja naših gostiju, izbeglih i raseljenih lica iz Hrvatske i sa Kosova i Metohije.

Od 19 sati na Trgu oslobođenja sledi Art Karavan ‘’Inex cirkus teatra’’ iz Beograda, zatim će biti izvedena koreodrama ‘’Čovek bez detinjstva’’, rađena po romanu ‘’Poslednji svedoci’’ za koji je Svetlana Aleksijevič 2015. godine dobila Nobelovu nagradu, kao i po romanu ‘’Semper idem’’ Đorđa Lebovica. U predstavi učestvuju članice/ovi ”Dečijeg centra” i Udruženja L-DOWN.

Drugog dana Festivala od 19 sati u dvorištu ‘’Dečijeg centra’’, reper Marčelo razgovaraće sa publikom o muzici u kontekstu vremena i društvenim promenama koje su na nju uticale početkom devedesetih godina. Sledi promocija srednjoškolskog benda ‘’Mobilizacija’’ i premijera filma ‘’Kao da je bilo nekad, kao da je bilo tu’’. Film opisuje vreme pre i posle Gitarijade 1991, i objašnjava da li je ta godina bila kraj jedne epohe, da li bi Zaječar danas bio grad roka da nije došlo do rata, da li je moguće vratiti smisao Gitarijadi? Odgovore na ova i još neka pitanja čućete ukoliko dođete na Festival. Ulaz na sve događaje je besplatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *