Dela Sretena Stojanovića od večeras u galeriji zaječarskog muzeja

U Narodnom muzeju u Zaječaru biće priređena izložba „Sreten Stojanović – Vrline karaktera i materijala”. Dela Sretena Stojanovića prvi put biće predstavljena zaječarskoj publici izborom iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu. Otvaranje je večeras u 19 sati.

Pozdravnu reč, kako je najavljeno, uputiće direktorka Narodnog muzeja „Zaječar“ Maja Živić, o izložbi će govoriti autorka postavke Vera B. Grujić, a otvoriće je Bojana Borić-Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu.

Sreten Stojanović (Prijedor 1898 – Beograd 1960) bio je vajar, profesor univerziteta i akademik. Skulpturu je studirao kod Franca Celeznog u Beču, a kasnije i kod poznatog vajara Antoana Burdela u Parizu. Svoja kritička zapažanja o savremenoj likovnoj praksi objavljivao je u časopisu Misao, Politici, Vremenu, Umetničkom pregledu i dr. Po osnivanju Akademije likovnih umetnosti 1937. godine izabran je za profesora, a kasnije i za rektora Umetničke akademije.

Stojanović je zajedno sa Milunovićem, Dobrovićem, Bijelićem, Šumanovićem bio pripadnik generacije koja će obeležiti novo doba u jugoslovenskoj umetnosti između dva rata. Autor je brojnih spomeničkih skulptura poput spomenika Petru II Petroviću Njegošu na Akademskom platou i Voždu Karađorđu na Svetosavskom platou u Beogradu.

Stojanović je bio svestran umetnik koji se pored skulpture bavio slikarstvom i crtežom. Prema mnogima smatra se začetnikom psihološkog portreta u novijoj srpskoj skulpturi. Bogat i raznovrsni umetnički opus, spoj epske tradicije i nezaobilazne intimne note, obeležila su dela vanvremenske vrednosti bilo da je reč o monumentalnim skulpturama, figurinama ili sitnoj plastici.

Izložba u galeriji Narodnog muzeja biće otvorena u petak, 11. juna, u 19 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *