Usvojen prvi rebalans budžeta za 2021. godinu

Gradsko veće u novom sazivu danas je održalo svoju drugu sednicu. Na sednici, kojom je predsedavao gradonačelnik Boško Ničić, našlo se 40 tačaka sa podtačkama, a među najvažnijima je Nacrt Odluke o prvoj izmeni i dopuni budžeta grada Zaječara za 2021. godinu. Odlukom o prvoj izmeni i dopuni budžeta grada Zaječara za 2021. godinu, ukupni prihodi budžeta iz svih izvora iznose 2.368.763.000,00 dinara.

Budžet grada Zaječara je, prema rečima gradonačelnika Boška Ničića, umanjen za nešto više od 200 miliona dinara, a osnovni razlog smanjenja budžeta je to što bi deficit koji bi bio ostvaren na osnovu priliva iz prethodnih pet meseci, kako je Ministarstvo finansija utvrdilo, bio veći od onoga što zakon dozvoljava a to je deset odsto.

„Po instrukcijama Ministarstva finansija to je moralo da se uradi. Ispao je deo projekata, a najviše smo smanjili sredstva na poziciji likvidacije Direkcije za izgradnju, trudeći se da što manje projekata koje smo predvideli izbacimo iz budžeta“, rekao je Ničić.

Kako navodi, kada se popravi situacija, očekuje se da se poveća i priliv u budžet.

„Priliv u budžet sada je katastrofalan. Verovatno je to posledica svega ovoga što se dašavalo, olakšice koje su date, nije plaćan porez jedno vreme na zarade a sad to teško ide da se naplati. Trudili smo se da brojne olakšice omogućimo i privredi. A mi ne možemo da punimo budžet ako su svi nečega oslobođeni“, kaže Ničić i dodaje:

„Kad se malo stabilizuje situacija, a i mi ćemo malo zaoštriti finansijsku kontrolu i finansijsku naplatu, da bi već u septembru mogli da napravimo rebalans koji će biti možda povećanje budžeta. Ono što je celo Veće konstatovalo je stravična nekorektnost korisnika budžeta koji stalno traže, sa jedne strane olakšice, a sa druge strane svoje privilegije. To se posebno odnosi na one korisnike koji koriste besplatan javni prevoz, a sa druge strane bi da naplate usluge prevoza, smatrajući valjda da im je to dodatak na platu“.

Zbog toga su, kako navodi gradonačelnik, upozorena i javna preduzeća i ustanove, javna preduzeća koja posluju nerentabilno i ustanove – direktni korisnici budžeta Grada Zaječara, da će se takvim ponašanjem doći do situacije da će Skupština grada razmatrati mogućnost da uvede linearne minimalne zarade dok se ne stabilizuje finansijska situacija.

„To mi možemo, imamo i zakonska ovlašćenja. Ne mogu svi da smatraju da imaju nekakva prava, milion je zakona na koje se pozivaju kao zaposleni, a da sa druge strane ničim ne doprinose da se popravi stanje u gradu u kome žive i u budžetu toga grada“, rekao je Ničić i dodao:

„Molio sam još jednom direktore da porazgovaraju sa svojim radnicima da nas ne bi doveli u tu vrlo neprijatnu situaciju, gde ću ja krenuti prvo od sebe, sebi ću uvesti minimalnu zaradu onu koja je predviđena zakonom, a to će važiti za sve koji su u javnom sektoru“.

Pred većnicima se danas našao i Nacrt Odluke o obrazovanju Štaba za vanredne situacije grada Zaječara, kao i Nacrt Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za grad Zaječar za 2021. godinu.

Razmatrani su i izveštaji o radu i finansijski izveštaji, kao i planovi rada za 2021. godinu, brojnih javnih preduzeća i ustanova. Usvojene su i kadrovske promene koje se odnose na članove pojedinih upravnih i nadzornih odbora.

„Bila je vrlo plodna diskusija i zadovojan sam novom postavom koja radi, posebno postavom gradskih većnika“, rekao je Ničić nakon sednice i dodao:

„Na ovoj sednici je bilo dosta korisnih saveta i preporuka, ali izveštaji nekih institucija nisu usvojeni, izveštaji o radu, finansijski izveštaji, planovi rada, i oni će to morati da dorade i dostave do sledeće sednice Gradskog veća koja će biti održana pre sednice Skupštine grada“.

Gradski parlament će, kako je to Ničić danas najavio, zasedati 16. ili 17. juna, kada će odbornici dati konačnu reč o svim važnim odlukama.

Izvor – foto: radiomagnum.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *