Bor: Kompanija SERBIA ZIJIN COPPER zbog prekomerne emisije gasova redukovala proizvodnju u Topionici

Zbog povišenih vrednosti sumpor-dioksida na pojedinim mernim mestima u Boru, Kompanija SERBIA ZIJIN COPPER odmah je zaustavila rad konvertora i proizvodnju prilagodila dotrajaloj metalurškoj opremi. Do prvog juna, kada će u Topionici početi petodnevni remont, metalurški agregati radiće smanjenim kapacitetom, navode u saopštenju ove kompanije.

Dotrajala metalurška oprema i kvarovi u Topionici uzrokovali su u drugoj polovini maja prekomernu emisiju gasova i povišene vrednosti sumpor-dioksida na pojedinim mernim mestima u Boru. Kompanija je zbog toga odmah zaustavila rad konvertora i redukovala kapacitet prerade, ali je po hitnom postupku organizovala i nabavku svih delova za sanaciju kvarova.

Sa ciljem da u najvećoj mogućoj meri smanji verovatnoću dalje pojave prekoračenja emisije dimnih gasova Kompanija je sačinila plan remonta sistema za topljenje i proizvodnju sumporne kiseline. Predviđeno je da remont počne 1. juna, do kada treba da stignu svi neophodni delovi, a do tada će metalurški agregati raditi smanjenim kapacitetom.

U okviru petodnevnog remonta biće zamenjen deo plašta elektrostatičkog filtera, zavaren omotač ventilatora iza fleš-peći i saniran cevovod za fugitivne i procesne gasove. Takođe, biće zamenjeni ležajevi ekološkog ventilatora iza fleš-peći i filter-vreće prečistača fugitivnih gasova, prosejan katalizator u Fabrici sumporne kiseline i remontovan sistem za pranje topioničkih gasova.

Pored dotrajale metalurške opreme i njenih čestih kvarova, na pojavu prekomerne emisije gasova uticale su i vremenske prilike koje su specifične za ovo doba godine, poput niskog vazdušnog pritiska, naročito u jutarnjim satima. U cilju očuvanja zdravlja stanovnika Bora Kompanija će nastaviti da preduzima sve neophodne mere i sprovodi plan za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *