Film o Romulijani i Maguri u subotu od 18 sati u galeriji zaječarskog muzeja

U okviru Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja u subotu, 15. maja, u zaječarskom muzeju biće prikazan dokumentarno – animirani film “Romulijana i Magura, arheološke riznice iščezlog Carstva”. Projekcija u galeriji Narodnog muzeja “Zaječar” predviđena je za 18 sati. Specijalni gost na projekciji, kako je najavljeno, biće reditelj filma – Milan Peca Nikolić.

Film je sniman na Feliks Romulijani skoro tri godine. Atmosfera, vizure i pejzaži kojima su palata Feliks Romuliana i sveti breg Magura čvrsto obgrljeni, prikazani su novim tehnologijama na spektakularan i do sada neviđen način koji navodi gledaoca da neizostavno poseti ta magična mesta od izvanrednog kulturno-istorijskog značaja.

U ovom filmu, nadahnuti velikom erudicijom, učestvuju prof. dr Miroslava Mirković, istoričar; prof. dr Milka Čanak Medić, poznati stručnjak za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika; dr Miroslav Lazić, najbliži saradnik prof. dr Dragoslava Srejovića; dr Maja Živić, arheolog i direktor Narodnog muzeja u Zaječaru; prof. dr Miroslav Vujović, specijalista za rimsku vojsku i naoružanje i prof. dr Olga Špehar, istoričar umetnosti. Tu su i veterani – radnici koji su učestvovali u iskopavanjima.

Film traje 94 minuta, a rađen je u produkciji: revision* media lab, Narodni muzej “Zaječar”, Arheološka zbirka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centar za urbani razvoj u Beogradu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *