Za manifestaciju “Muzeji za 10” u Zaječaru otvaranje izložbe razglednica i projekcija filma o Romulijani i Maguri

Manifestacija Muzeji za 10 održava se od 12. do 18. maja i obuhvatiće obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja.

Narodni muzej “Zaječar” pridružiće se manifestaciji i za početak 12. maja, pripremio je otvaranje dokumentarne izložbe “Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme” autora Nine Pogarčić, višeg kustosa – istoričara umetnosti. Izložba govori o razglednicama Zaječara koje, kao dragoceni slikovni izvori, čuvaju sećanja o gradu na Timoku. Izabrani topografski motivi na njima prikazuju kako je Zaječar, tokom nešto više od jednog veka, menjao svoj lik, ali i kako su se uporedo sa tim promenama menjale i same razglednice, kao nosioci informacija o gradu i vremenu. Otvaranje će biti na Gradskom trgu ili u galeriji Narodnog muzeja „Zaječar“ u 12 sati.

U okviru Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja u subotu, 15. maja, biće prikazan dokumentarno–animirani film “Romulijana i Magura, arheološke riznice iščezlog Carstva” koji obiluje minuciozno prikupljenom i obrađenom arhivskom građom i retko viđenom ili nepoznatom foto-dokumentacijom koja prati sve etape istraživanja na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana. Bogato je ilustrovan ostacima arhitekture, raskošnom arhitektonskom plastikom, skulpturama, mozaicima i dragocenim predmetima koji se čuvaju u Narodnom muzeju u Zaječaru, čime detaljno kontekstualizuje istorijske periode koje obrađuje – bez suvišnih stručnih detalja koji bi opteređivali naraciju. Projekcija u galerija Narodnog muzeja “Zaječar” predviđena je za 18 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *