Kompanija Ziđin ujedinila ekologe, na sastanku u Zaječaru dogovorena „Zelena koalicija Timočke Krajine“ (VIDEO)

Na sastanku u Zaječaru dogovorena je „Zelena koalicija“, odnosno udruživanje više ekoloških organizacija iz Bora i Zaječara koje će zajednički nastupati u rešavanju ekoloških izazova i problema, koji se javljaju izgradnjom novog rudnika Čukaru Peki kompanije Ziđin nedaleko od Bora.

„Zelenu koaliciju“ će činiti: Udruženje građana „Čitaonica Evropa Bor“,„Društvo mladih istraživača“, Udruženje građana „Čukaru Peki“, nevladine organizacije „Eko Ist“ i „Borani za Bor“, kao i zaječarska udruženja „Za česme“ i „Timočki Omladinski Centar“.

Inicijalni okidač za udruživanje ekologa je izgradnja novog rudnika Čukaru Peki, koji predstavlja najperspektivnije nalazište bakra i zlata na svetu pa nije teško pretpostaviti razmere eksploatacije rude. Ekologe najviše brine činjenica da je već sada tokom istražnih radova kompanija Ziđin počela da ispušta otpadne vode iz rudarske jame u Brestovačku reku i izazvala velike probleme meštanima sela Metovnica.

Osim životne sredine u priobalju Brestovačke reke, direktno je ugrožen i biodiverzitet Crnog Timoka u koji se uliva Brestovačka reka desetak kilometara uzvodno od Gamzigradske banje. Na sastanku u Zaječaru ekolozi su istakli da neće dozvoliti da se ponovi višedecenijski problem zagađenja Borske reke i Timoka nizvodno od Vražogrnca. Zbog toga treba preventivno reagovati, napraviti monitoring stanja na terenu i ne dozvoliti uništavanje reka.

 

Potreba za stvaranjem konzorcijuma nevladinih organizacija je očigledna jer su brojniekološki izazovi u celoj Istočnoj Srbiji, od izgradnje MHE na Staroj planini, zaštite arteskih česama u Zaječaru do zagrađenja reke Pek u Majdanpeku i najaktuelnijeg problema ispuštanja otpadnih voda u Brestovačku reku. Situacija neće biti bolja jer multinacionalne kompanije tek najavljuju istražne radove na nekoliko mesta u ovom delu zemlje, a mnoge od njih su već poznate u svetu po ekološkim akcidentima.

Prema postignutom dogovoru prve zajedničke akcije „Zelene koalicije“ su već počele snimanjem stanja na terenu, u ataru sela Metovnica, a rezultati će ubrzo biti publikovani preko lokalnih i nacionalnih medija.Voda i vazduh Timočke Krajine su prioritet, poručili su ekolozi na sastanku u Zaječaru i dodali da se ne zalažu za zatvaranje rudnika već za održivu privredu i rudarenje, ali po najsavremenim svetskim i evropskim ekološkim standardima.

foto: Silvana Marković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *