Dokumentarni film “MAG i JA” u produkciji ZA MEDIJE, u takmičarskom programu 68. Martovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu (VIDEO)

U decembru 2013. godine, sa Bajlonijeve pijace u Beogradu, krenulo je troje autora, da po bespućima Istočne Srbije, istraži vlašku magiju. To je tema koja intrigira, uznemiruje, o kojoj bi svi voleli da saznaju više, bilo da veruju, ili ne veruju, ili se boje… Očekivanja su bila velika, a film MAG I JA je nakon šest godina snimanja pred publikom na 68. Martovskom festivalu u Beogradu, jednom od najstarijih festivala ovog žanra u Evropi i svetu.

Film je urađen u produkciji Za media iz Zaječara, sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja, reditelji su Milina Trišić i Dušan Vojvodić, dok scenario filma potpisuju Dušan Vojvodić i Bane Jevtić, a fotografiju Milašin Marković i Dejan Todorović.

Autori filma

Koreditelj filma Dušan Vojvodić, kaže da je vlaška magija paradigma društva u kome živimo i da se u Srbiji sve teže razlikuje fikcija od stvarnosti:

“Film MAG i JA je jetka i tužna priča o primitivizmu, o ljudima koji trguju nesrećom, o praznoverju koje je poprimilo razmere religije… Film na direktan način ukazuje na zlo koje nam takav ambijent donosi i otvara mnoga bolna pitanja našeg društva. Ono što film čini jedinstvenim su činjenica da smo uspeli da zabeležimo morbidne obrede, koji do sada nikada nisu viđeni, a šokantni su bili i za samu ekipu. Poseban doprinos kvalitetu filma je dao naš kolega i učitelj, direktor fotografije Milašin Marković, koji je nedavno preminuo, pa će premijera filma za celu ekipu biti i tužan događaj, ali i prilika da se podsetimo velikog talenta i znanja našeg prijatelja Milašina.”

Reditelj Milina Trišić ističe da je ovo bio njen prvi susret sa vlaškom magijom i da je saznala mnogo više nego što je na početku snimanja mogla i da zamisli:

“Mogu da kažem da je iskustvo bilo zabavno ali i zastrašujuće, a činjenica da je film MAG I JA u takmičarskom programu jednog od najstarijih Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Evropi je zaista velika čast. Zbog toga sa nestrpljenjem očekujem premijeru gde ćemo konačno videti kako publika reaguje na naš film, koji bez obzira na lokalnu temu predstavlja ozbiljnu kritiku društva koje sve očiglednije tone u primitivizam.”

Film MAG I JA je scenaristički zamišljen kao putovanje kroz magijske obrede i okultne rituale prepune simbolike smrti, a zapravo je tužna priča o ljudima bez nade. Ta vrsta uzbuđenja gde nema gašenja kamere niti klape, je nešto posebno, kaže koscenarista i glavni protagonista u filmu, glumac Bane Jevtić:

“Mi smo se, radeći ovaj film, susreli sa živim ljudima koji kao konstrukt zaista ne postoje ni u kinematografiji. Od ideje do realizacije smo došli svi zajedno, mislim na nas autore, ostalo je samo da i publika vidi rezultat. A ono u šta sam siguran jeste da niko neće ostati imun ili netaknut ni na samu priču, niti na naš pristup istoj. Jer se tu ipak radi o autentičnosti, pomeranju granica u svakom smislu i jednom dubokom istraživanju drame koje, slobodno mogu da kažem, obuhvata epohu od antičke tragedije do tragedije savremenog svetskog poretka.”

Na momente komičan i nadrealan, film MAG I JA, u produkciji Za medije iz Zaječara, festivalska publika imaće priliku da pogleda u četvrtak, 22. aprila, u Domu omladine u Beogradu od 13 sati.

Budući da zbog pandemije nije održan prošlogodišnji Martovski festival, ovogodišnje izdanje je duplo: biće prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa. Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.
Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu ove godine trajaće sedam dana, a pored takmičarskog imaće i bogat revijalni program. Planirani su i stručni programi, tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, masterklasovi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *