Štab za vanredne situacije doneo novi zaključak

Štab za vanredne situacije grada Zaječara, na današnjoj sednici usvojo je sledeći zaključak:

​I Počev od 12.04.2021.g. mogu raditi objekti u kojima se obavlja deltnost iz oblasti trgovine na malo u zatvorenim ili otvorenim trgovinskim centrima i sličnim objektima (tržni centri i sl.) svakog dana u periodu od 06.00 do 22.00 časa.

​Ovi trgovinski objekti su dužni da obezbede primenu svih preventivnih mera od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih a posebno onih koji se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19.

​Svi zaposleni i prisutna lica u tržnim centrima su dužni da nose, na propisan način, masku i drže socijalnu distancu od 2 metra između lica.

​Maksimalni broj lica koja se nalaze u trgovinskom objektu je jedan posetilac na 9 m2 s tim što se u broj uračunavaju i zaposleni.

​U posebnom trgovinsom objektu koji se nalazi unutar tržnog centra a koji ima manju kvadraturu od 18 m2 može biti prisutan jedan zaposleni i jedno lice (kupac).

​Na ulazu u tržni centar obavezno je postavljanje dezobarijere s tim što obavezu postavljanja dezobarijere ima i svaki poseban objekat unutar tržnog centra.

​II Počev od 12.04.2021.godine, Ustanove kulture na teritoriji grada Zaječara mogu organizovati svoje radno vreme svakog dana u periodu od 06.00 do 22.00 časa.

​Ustanove su dužne da se pridržavaju donetog posebnog plana primene mera, koji je sastavni deo akta o proceni rizika, a koji je donet saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

​Ustanove su dužne da svim zaposlenima obezbede primenu svih preventivnih mera od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih a posebno onih koji se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19.

​Svi zaposleni i posetioci su dužni da, na propisan način, nose masku.

​Ustanova je dužna da redovno vrši dezinfekciju svih prostorija u kojima borave zaposleni i posetioci.

​Ustanove su dužne da redovno vrše provetravanje prostorija u kojima borave posetioci i zaposleni, prirodnom ventilacijom, otvaranjem prozora.

​U ustanovi je obavezno držanje socijalne distance između posetilaca i zaposlenih od dva metra.

​Na ulazu u ustanovu obavezno je postavljanje dezobarijere.

​U ustanovama je obavezna primena mera koja se odnosi na maksimalan broj lica koja mogu da borave u zatvorenom prostoru ( jedan posetilac na 9 m2 s tim s tim što se u broj uračunavaju i zaposleni).

​U zatvorenom prostoru Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar, u sali pozorišta dozvoljeno je okupljanje do 150 ljudi istovremeno za događaje sa sedećim mestima, uz obavezan razmak od jednog sedišta između sedišta koja se nalaze u istom redu, dok se za sedišta koja se ne nalaze u istom redu primenjuje poseban raspored sedenja (cik cak raspored), osim ukoliko između redova po samoj strukturi prostorije već postoji dovoljan razmak. Ustanova je dužna da vidno obeleži mesta na kojima je nije dozvoljeno sedeti.

​Za organizovanje svih manifestacija potrebna je predhodna saglasnost Štaba za vanredne situacije grada Zaječara.

​Vršiće se pojačana kontrola od strane komunalne inspekcije, komunalne milicije i sanitarne inspekcije svih objekata kojima nije zabranjen rad.

​III Ovaj Zaključak stupa na snagu odmah po donošenju.

​VI Za vreme važenja ovog Zaključka ne primenjuju se odredbe Naredbe Štaba za vanredne situacije grada Zaječara („Sl. list grada Zaječara“, br. 63/20) koja propisuje ograničenje radnog vremena objektima iz stava I ovog Zaključka na drugačiji način.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *