Ovog vikenda prelazimo na letnje računanje vremena

Letnje računanje vremena počinje u nedelju, 28. marta, pomeranjem časovnika za jedan sat unapred, odnosno sa dva na tri sata ujutru, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.

Letnje računanje vremena počinje u Srbiji poslednje nedelje u martu, a završava se poslednje nedelje u oktobru. U desetom mesecu 2020. godine trebalo je da poslednji put pomeramo kazaljke jedan sat unazad, ali se to ipak nije desilo.

Evropska komisija, koja treba da odluči da li će se zadržati ili ukinuti pomeranje časovnika odložila je odluku za godinu dana, što se i moglo naslutiti, a sve prouzorkovano pandemijom korona virusa jer je evropskim državama ostavljeno da odluče da li će ukinuti pomeranje sata i u kom će režimu ostati. Predlog Evropske komisije o prekidu sezonskog pomeranja sata podržao je i Evropski parlament 2019. godine, ali da bi predlog stupio na snagu mora da sačeka i odluku Evropskog saveta za koju još nije jasno kada bi mogla biti doneta.

Srbija će nakon odluke EU, odlučiti kom modelu računanja vremena će se prikloniti. Inače, naša zemlja je počela da koristi letnje računanje vremena prvi put 27. marta 1983. godine, na osnovu odluke vlade tadašnje Jugoslavije, a u skladu s odlukom Evropske unije, pre svega radi očekivane ekonomske koristi, boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, transporta, komunikacija i industrije.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published.