IZLAŽE SE NA UVID DEO JEDINSTVENOG BIRAČKOG SPISKA ZA PODRUČJE GRADA ZAJEČARA

Deo Jedinstvenog biračkog spiska za teritoriju grada Zaječara biće izložen u zgradi Skupštine grada Zaječara, ul. Trg oslobođenja br. 1 u kancelariji 60 (zgrada u dvorištu), s obzirom na to da je predsednik Skupštine Republike Srbije, 5. februara doneo Odluku o raspisivanju izbora za odbornike Skupštine grada Zaječara, za 28. mart 2021. godine. Građani mogu izvršiti uvid u birački spisak svakog radnog dana od 7,30 do 15,30 časova i subotom od 9 do 13. Posebno se pozivaju lica koja će do 28. marta 2021. godine steći punoletstvo, da izvrše uvid u birački spisak i traže upis, uz prilaganje potrebnih dokaza.

Svaki građanin može podneti zahtev za upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku biračkog spiska, ako on ili drugi građanin nije upisan u birački spisak, ili nema biračko pravo na području lokalne samouprave u kojoj je upisan u birački spisak, ili ako neki od podataka iz biračkog spiska nije pravilno upisan. Zahtevi za promene u biračkom spisku podnose se Odeljenju za opšte, zajedničke i normativno-pravne poslove Gradske uprave Zaječar, nadležnom za vođenje biračkog spiska, najkasnije do dana zaključenja biračkog spiska.

Od proglašenja izborne liste, pravo na uvid i podnošenje zahteva za izmenu biračkog spiska ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti, po istom postupku po kome to pravo imaju i građani. Uz zahteve se prilažu ovlašćenje i potrebni dokazi.

Birački spisak će biti zaključen 12. marta 2021. godine. Do zaključenja biračkog spiska, po zahtevima za donošenje rešenja o promeni u biračkom spisku odlučuje Gradska uprava Zaječar.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak.

Posle zaključenja biračkog spiska, pa sve do 72 časa pre dana izbora, rešenja po zahtevima za promene u biračkom spisku donosi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *