Romi u Zaječaru obeležili Bibijako đive – Tetkin dan

Širom sveta, pravoslavni Romi, danas slave zaštitnicu svoje dece, isceliteljku Bibiju, koju zovu i Bibijaku ili Tetka Bibija. Praznik su obeležili i zaječarski Romi najpre na zaječarskom skveru igrajući uz muziku bleh orkestra, a zatim kod “zavetnog drveta” na Kraljevici gde su se pomolili za zdravlje svojih najmilijih i presekli slavski kolač.

Za Rome ovo je dan kada se sve brige ostavljaju po strani i slavi se život.

Ovogodišnji kolačar Društvo Roma Zaječar, postaralo se da tradicija okupljanja nastavi da živi uprkos aktuelnoj situaciji.

Miljan Rašić, predsednik Društva Roma i koordinator za romska pitanja pri Gradskoj upravi Zaječar, čestitao je slavu svim Romima na teritoriji cele Srbije, kao i Romima koji žive u rasejanju.

“Nažalost ove godine slavimo na skroz drugačiji način, jer korona je učinila svoje, ne samo u domenu kulture, već i u svemu. Ali, eto mi na današnji dan želimo da malo promenimo sivilo koje je već godinu dana unazad iza nas. Zvuk trube nikoga ne ostavlja ravnodušnim, tako da želimo na jedan pozitivan način čini mi se da počnemo ovu godinu i da jednom za svagda prevaziđemo ovo zlo od virusa”, izjavio je Miljan Rašić.

Prema nezvaničim podacima na teritoriji Zaječara živi i radi oko 2.000 Roma.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *