TUŽILAŠTVO ODBACILO KRIVIČNU PRIJAVU NIKOLE ŠARČEVIĆA, V.D. DIREKTORA JKP „VODOVOD“ PROTIV NN LICA ZBOG KRIVIČNOG DELA IZAZIVANJE OPŠTE OPASNOSTI

Nikola Šarčević iz Zaječara, v.d. direktor JKP „Vodovod“ Zaječar, podneo je krivičnu prijavu na zapisnik PU Zaječar 27.10.2020. godine, protiv NN lica koja su svojim činjenjem mogla da ugroze zdravlje građana Zaječara i okolnih sela, koje JKP „Vodovod“ snabdeva vodom za piće. U krivičnoj prijavi navodi se da je kao direktor inicirao merenje nivoa hlora u distributivnoj mreži u Zaječaru i okolnim selima i da je u periodu od kraja jula do početka avgusta 2020. utvrdio da je nivo hlora u finalnoj vodi znatno niži od ustaljenih vrednosti. Nakon toga usledila je redovna kontrola Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru 4.8.2020. pri čemu je utvrđena količina hlora u vrednosti od 0,1 mg/l hlora, naveo je Šarčević u krivičnoj prijavi. Takođe, po obavljenom razgovoru sa laborantom u hemijskoj laboratoriji Vesnom Ignjatović, Šarčević je saznao da je uzrok niskih vrednosti hlora bio rastvor FAS, koji je pokazivao u laboratoriji Fabrike vode lažne vrednosti hlora u finalnoj vodi, pa su na osnovu tih netačnih vrednosti glavni tehnolozi izdavali naređenje operatoru da smanji količinu hlora kojim se dozira finalna voda. Šef hemijske laboratorije Nataša Lazarević je obavestila Šarčevića da je eksperimentalno dokazala da je jedini način da se uvećaju prikazi vrednosti hlora u finalnoj vodi, sipanje destilovane vode u rastvor FAS. Uvidom u svesku tehnološkog procesa, Šarčević je uvideo prepravke cifara za vrednosti hlorisanja 7.8.2020. godine, što je naveo u krivičnoj prijavi.

Osnovno javno tužilaštvo u Zaječaru je nakon ovih navoda pokrenulo predistražni postupak tokom koga je utvrdilo da su prosečne vrednosti hlora u vodi, u julu i avgustu, bila od 0,2 do 0,5 što odgovara higijenskoj ispravnosti vode. Što se tiče navoda povodom eventualnog razblaživanja rastvora FAS destilovanom vodom, tužilaštvo je obavilo razgovore sa zaposlenima u Fabrici vode i zaključilo da nema osnova sumnje da je NN lice zaposleno u RJ „Proizvodnja vode“, učinilo bilo koje krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

                                                                                     

Nakon odbacivanja krivične prijave, zamolili smo v.d. direktora Vodovoda Nikolu Šarčevića da prokomentariše razloge za odbacivanje prijave, na šta je on rekao da je nedvosmisleno utvrđeno da je nivo hlora bio manji od uobičajenih vrednosti što je moglo da dovede do štetnih posledica, pa je njegova dužnost bila da takav slučaj prijavi Tužilaštvu koje je jedino ovlašćeno da oceni da li u utvrđenim propustima u radu zaposlenih u Fabrici vode bilo elemenata krivičnog dela. Šarčević napominje i to da su nakon ovog slučaja u Fabrici uvedene dodatne procedure kontrole, kako se ovakva situacija ne bi ponovila.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *