Počela vakcinacija zdravstvenih radnika u Boru Fajzer vakcinom

U zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja u Boru danas je počela dobrovoljna vakcinacija zdravstvenih radnika protiv virusa kovid-19, a iz Instituta za javno zdravlje “Batut” stiglo je 75 doza Fajzerove vakcine. Prva koja je vakcinu primila je dr Vesna Stanković, specijalista opšte medicine u borskom Domu zdravlja.

Epidemiolog u ovoj zdravstvenoj ustanovi dr Javorka Stankulić istakla je da je Bor među prvim gradovima u regionu dobio vakcinu:

“Kada krene epidemija, ono na šta mi kao epidemiolozi odmah pomislimo jeste vakcina. Vakcina jeste nova i lično sam jako srećna jer sve mere što smo preduzimali i kojih ćemo se pridržavati i u narednom periodu daju rezultate, a ovo je samo korak koji će, nadam se, trajno rešiti problem korona virusa”, izjavila je dr Stankulić.

Ona je rekla i da je zahvaljujući državnom vrhu, Vladi Republike Srbije i Ministarstvu zdravlja, prvi put dostupna mogućnost odabira vakcine kojom će se građani vakcinisati.

“Mi smo vakcinaciju započeli prema prvoj fazi, odnosno prioritetima, što podrazumeva vakcinaciju medicinskih radnika u gradskim zdravstvenim ustanovama i starih osoba u domovima, kao i zaposlenih u njima. Jako je bitno da se otpočne vakcinacija na vreme zbog druge doze iste vakcine koju je potrebno primiti kako bi se imunitet stvorio u što kraćem roku i time nas sačuvao od ove zaraze”, rekla je dr Stankulić i dodala da će vakcine pristizati u određenom broju i u narednim nedeljama, tako da će svi koji budu ili već jesu iskazali želju da se zaštite i vakcinišu, primiti vakcinu u skladu sa time.

Prijavljivanje se vrši preko portala eUprava, a vakcina je besplatna za sve. Nakon pokretanja usluge vakcinacije, popunjava se formular gde je potrebno navesti ime i prezime, jedinstveni matični broj, adresu elektronske pošte i broj telefona, kao i lokaciju (grad, opštinu) na kojoj građani žele da prime vakcinu.

Posle popunjavanja formulara, na imejl adresu i broj telefona građanima stiže obaveštenje da su “uspešno iskazali interesovanje za vakcinisanje protiv COVID-a 19”.

Zainteresovani građani se za vakcinu mogu prijaviti i na šalteru epidemiološke službe ili putem broja telefona Doma zdravlja Bor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.