Negotin: Obeležen 9. januar – Dan rođenja Stevana Mokranjca

U organizaciji Doma kulture “Stevan Mokranjac”, u Negotinu je danas obeležen dan rođenja srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca i slava Sveti Stefan. Na treći dan Božića i ove godine Negotinci su odali počast svom slavnom sugrađaninu, koji je muzičkim delom zadužio srpsku kulturu.

Program je počeo u kompleksu rodne kuće Stevana Mokranjca. Cveće na spomenik koji je u ovom kulturnom središtu Negotina otkriven 1980. godine, a delo je čuvenog vajara Nebojše Mitrića, položili su: Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin i Bogdan Gugić, njegov zamenik, Jovanka Stefanović-Stanojević, direktor Doma kulture “Stevan Mokranjac”, Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine i Svetlana Kravčenko, dirigent Hora Hrama Svete Trojice.

Predstavnici ustanova i udruženja koja nose ime poznatog kompozitora cveće su položili i na njegovu spomen bistu u Gradskom parku. Mokranjcu su se poklonili: Ksenija Gocić, predstavnik Umetničke škole “Stevan Mokranjac”, Anđelka Balanesković, direktor OŠ “Stevan Mokranjac” u Kobišnici, Snežana Pitarević, predsednik UO KUD “Stevan Mokranjac” Negotin i Stanoje Petrović, predsednik KUD “Mokranjac” iz Mokranja.

Program obeležavanja 9. januara nastavljen je u Domu kulture. Protojerej-stavrofor Ranko Jović je nakon rezanja slavskog kolača povodom Svetog Stefana, uz prigodne reči posvećene prazniku, ukazao i na značaju imena i dela Stevana Mokranjca za srpsku muzičku istoriju. Zbog striktnog uvažavanja epidemioloških mera republičkih organa i Opštinskog štaba za vanredne situacije o zabrani okupljanja većeg broja ljudi, ceremoniji rezanja slavskog kolača prisustvovali su samo Vladimir Veličković i Bogdan Gugić, predsednik i zamenik predsednika Opštine Negotin, Jovanka Stefanović-Stanojević, direktor Doma kulture, domaćin slave i Goran Trampa, kome je pripala uloga kolačara za narednu sezonu.

Dom kulture je današnja dešavanja zaokružio predstavljanjem 22. izdanja časopisa za kulturu Mokranjac u PDF formatu, na sajtu www.domkulture-negotin.rs. Javna promocija ovog godišnjaka biće priređena narednih meseci po popuštanju epidemioloških mera protiv korone.

Za ljubitelje umetničke, duhovne muzike, na YouTube adresi Doma kulture premijerno je, počev od 12 sati i 30 minuta, emitovan snimak koncerta Hora Hrama Svete Trojice, priređen na 46. Mokranjčevim danima. Te 2011. godine, 13. septembra, celovečernji koncert duhovne muzike crkveni hor je priredio u Sabornom hramu Svete Trojice. Na repertoaru negotinskog ansambla pod upravom Svetlana Kravčenko, bila su duhovna dela Stevana Mokranjca, drugih domaćih i, uglavnom, ruskih kompozitora.

Mokranjac je crkvenom pojanju bio posvećen celog svog života, a u njegovom stvaralačkom opusu, među delima horske duhovne muzike izdvaja se Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, dok se 15 rukoveti napisanih na temeljima narodne umetnosti smatraju se za najlepša dela njegovog svetovnog opusa. Važno je istaći da je svoju muzičku literaturu Mokranjac izvodio kao dirigent, nastupajući u mnogim gradovima Evrope s kraja 19. i na početku 20. veka.

preuzeto: Dom kulture “Stevan Mokranjac” Negotin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *