U Negotinu tradicionalno obeležavanje godišnjice rođenja S.St. Mokranjca

U subotu, 9. januara, na treći dan Božića, Dom kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu će u skladu sa epidemiološkim merama, obeležiti Svetog Stefana i godišnjicu rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca (1856-1914), istaknutog srpskog kompozitora.

U kompleksu Mokranjčeve rodne kuće u subotu 9. januara, u 11 sati, biće položeno cveće na spomenik slavnom Negotincu, delo vajara Nebojše Mitrića. Isti čin počasti uslediće i petnaest minuta kasnije u gradskom parku, ispred spomen biste Stevana Mokranjca, autora Milovana Krstića. U 12 sati u Galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“, jerej Marko Pajčin, starešina Hrama Svete Trojice obaviće čin rezanja slavskog kolača u prisustvu aktuelnog domaćina slave i kolačara, bez prisustva gostiju. Zbog uvažavanja zdravstvenih mera republičke vlade i Opštinskog štaba za vanredne situacije o zabrani okupljanja većeg broja ljudi, izostaće muzički program i javna promocija časopisa Mokranjac. Međutim, svim ljubiteljima godišnjaka za kulturu biće omogućeno da na sajtu Doma kulture, od 12,30, razgledaju 22. izdanje časopisa, u PDF – formatu. Promociju “Mokranjca” organizatori će prirediti tokom narednih meseci, po poboljšanju epidemioloških prilika.

Devetog januara, u okviru programa obeležavanja godišnjice rođenja Stevana St. Mokranjca i Stevanjdana, na youtube kanalu Doma kulture, moći će da se prati i snimak koncerta „Hora Hrama Svete Trojice“, priređen na 46. Mokranjčevim danima. Celovečernji koncert duhovne muzike je 13. septembra 2011. godine priređen u istoimenoj crkvi u Negotinu, a Svetlana Kravčenko, dirigent hora, je za tu priliku izabrala duhovna dela Stevana Mokranjca, drugih domaćih i, uglavnom, ruskih kompozitora.

Ove godine obeležavanje 9. januara, Dana rođenja Stevana Mokranjca, u odnosu na sve prethodne, tokom kojih je Dom kulture „Stevan Mokranjac“, uz pokroviteljstvo Opštine Negotin i u saradnji sa ostalim ustanovama kulture i pojedincima, na primeren način davao doprinos negovanju imena i dela srpskog kompozitora i muzičkog pedagoga, klasika srpske muzike i njene najistaknutije ličnosti na prelazu iz 19. u 20. vek, prilagođeno je korona merama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *