Livestream otvaranje izložbe „Pozdrav iz Zaječara– putovanje razglednicama kroz vreme“, autora Nine Pogarčić

„Pozdrav iz Zaječara– putovanje razglednicama kroz vreme“, naslov je nove izložbe Narodnog muzeja “Zaječar” čiji je autor Nina Pogarčić, istoričar umetnosti-viši kustos. Ovo će biti prvo livestream otvaranje izložbe koje je zakazano za petak, 11. decembar u 12 časova i 11 minuta.

Događaj će biti realizovan u skladu sa epidemiološkim preporukama i merama prevencije protiv Kovida-19, a zainteresovani građani biće u prilici da otvaranje izložbe prate uživo na fejsbuk strani Narodnog muzeja „Zaječar“. Izložba se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Razglednice, kao popularna vizuelna forma ali i kao veoma zastupljeno sredstvo komunikacije u 20. veku, imaju veliku dokumentarnu vrednost što ih čini veoma korisnim materijalom za naučna istraživanja. Pored brojnih informacija koje nose, one predstavljaju najrasprostranjeniji slikovni izvor za proučavanje urbanog razvoja svakog grada i nadoknađuju nedostatak foto-arhiva, posebno iz prve polovne 20. veka.

Kao dragoceni slikovni izvori, prikupljene razglednice Zaječara čuvaju sećanja o gradu na Timoku. Izabarni topografski motivi na ovim razglednicama prikazuju kako je Zaječar tokom nešto više od jednog veka menjao svoj lik, ali i kako su se uporedo sa tim promenama menjale i same razglednice, kao nosioci informacija o gradu i vremenu.

S obzirom na vremensko razdoblje koje obuhvataju – od 1896. godine do danas, razglednice prate proces razvoja i modernizacije grada – od pojave prvih kafana, gostionica i česme na kaldrmisanom trgu krajem 19. veka, preko podizanja spomenika, izgradnje novih javnih građevina, ulica, hotela, do uređenja park šume Kraljevica i šetališta “Popova plaža” na obali Crnog Timoka početkom 21. veka.

Od ukupno 227 evidentiranih topografskih razglednica, na izložbi je predstavljeno 108 razglednica koje se čuvaju u Narodnom muzeju „Zaječar“, Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ Zaječar, Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru, kao i u privatnoj kolekciji Miodraga Vučkovića, pasioniranog zaječarskog kartofila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *