Rajačka narodna škola zdravlja: NAJVAŽNIJA VEST – ENGLESKA PRVA

Pariski „Le Monde“ je 8. decembra objavio vest DA JE ENGLESKA PRVA DRŽAVA KOJA JE PRIMENILA VAKCINU PROTIV KOVIDA 19.

Margaret Kenan, 91-godišnjakinja je prva pacijentkinja vakicnisama protiv KOVID 19. Ona je vakcinu dobila juče ujutru u Univerzitetskoj bolnici Konventri u centralnoj Engleskoj. Njoj je u 7 sati ujutru, ubrizgana injekcija Pfizer-BioNTech vakcine. Ona je pritom izjavila da je „to kao da unapred dobijete rođendanski poklon“.

Tako je Engleska postala prva zemlja na planeti koja je dala zeleno svetlo za upotrebu vakcine protiv korona virusa koju su zajedno razvijali Amerikanci i Nemci.Tom prilikom britanski zvaničnici su hteli tako da poslave „početak kraja“ KOVIDA 19, važan datum u istoriji zemlje, što će za DAN POBEDE nad fašizmom, 8. maja iduće godine, taj događaj i dan posebno obeležiti.

Prve kutije sa vakcinama napustile su 4. decembra fabriku u belgijskom gradu Puurs-u i neobeležnim kamionima ušle u kanalski tunel ispod La Manša. Na britansko tle stiglo je 800.000 doza vakcina, koje su sklonjene u tajno skladište gde su brižljivo čuvane u posebnim kontejnerima na -70 Celzijusovih stepeni. Nakon toga je vakcina u pakovanjima od 975 doza, u posudama na niskoj temepraturi, raspodeljena u sedamdeset engleskih bolnica odabranih za ovu organizovanu kampanju protiv korona virusu, prvu u zapadnom svetu.

Vakcinacijom će biti prvo obuhvaćene osobe starije od 80 godina koje su pozvane da dođu u bolnice, kao i one koje su se u njima zatekle. Engleska će ove nedelje skromno započeti vakcinaciju stanovništva vakcinisanjem 7.000 Londonaca u 7 različitih bolnica u gradu. Vakcinicija će se uraditi sa dve doze vakcine u razmaku od 21 dan, a zatim će se vakcinisati još 400.000 ljudi širom Engleske. Posle nabavke još 4 miliona doza vakcine, vakcinisaće se još stanovnika do kraja 2020. godine.

Radujte se ljudi!

Pripremio: dr Paunović Petar, učitelj zdravlja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *