Zaštitnik građana utvrdio: Propusti Centra za socijalni rad u Zaječaru u slučaju seksualnog zlostavljanja deteta

Povodom slučaja seksualnog zlostavljanja osmogodišnje devojčice letos na Popovoj plaži u Zaječaru i izricanja zatvorske kazne M.S. (65) u trajanju od sedam godina, redakcija Za medije se ponovo obratila Zaštitniku građana povodom kontrole Centra za socijalni rad u Zaječaru u vezi ovog slučaja. Današnje saopštenje koje smo dobili prenosimo u celosti:

“Zaštitnik građana utvrdio je, u postupku pokrenutom posle saznanja iz medija o seksualnom zlostavljanju deteta iz Zaječara, da je tek nakon nadzora Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zaječarski Centar za socijalni rad reagovao izmeštanjem deteta u hraniteljsku porodicu, zbog čega su protiv stručnih radnika sprovedeni disciplinski postupci.

Iz dokumentacije o nadzoru, koju je resorno ministarstvo dostavilo Zaštitniku građana, proizilazi da nadležni Centar tokom postupka procene slučaja po prijavi Policijske uprave Zaječar iz 2019. godine koja sadrži ozbiljne navode koji ukazuju na grubo zanemarivanje maloletnog deteta, nije postupio u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i standardnima stručnog rada.

Zaštitniku građana je dostavljena dokumentacija koja pokazuje da je resorno ministarstvo tokom nadzora nad radom zaječarskog Centra utvrdilo da taj organ starateljstva nije sproveo sveobuhvatnu procenu slučaja i svih segmenata koji su od značaja za razvoj deteta, odnosno nije proveravao navode iz pritužbe policije na adekvatan i pouzdan način.

Tek u postupku nadzora nadležnog Ministarstva je utvrđeno da su ispunjeni zakonski uslovi za hitno izdvajanje deteta iz porodice roditelja i pokrenut postupak postavljanja privremenog staratelja detetu, nakon čega je ono smešteno u hraniteljsku porodicu.

Ministarstvo je zatim zaječarskom Centru naložilo da utvrdi odgovornost stručnih radnika, kojima je posle sprovedenog postupka izrečena mera opomene sa najavom otkaza ugovora o radu, kao i da obezbedi da stručni radnici Centra pohađaju adekvatne obuke iz oblasti zaštite dece od zlostavljanja i zanemarivanja, utvrdio je Zaštitnik građana.”

Podsetimo, nakon što se ovaj slučaj dogodio letos na Popovoj plaži, nezvanično smo tada saznali da je Centru za socijalni rad u Zaječaru više puta prijavljivano da su roditelji zanemarivali devojčicu, ali Centar očigledno nije reagovao. Kako je tada i Zaštitnik građana naložio vanrednu kontrolu zaječarskog Centra, zvanično smo zatražili rezultate sprovedene kontrole. U dopisu koji smo dobili rečeno je da su otkriveni propusti u radu Centra za soicijalni rad i da je naloženo da ih centar ispravi u roku od 30 dana.

 

Kakav je sudski epilog slučaja seksualno zlostavljane devojčice možete saznati ovde, u međuvremenu devojčica je smeštena u hraniteljsku porodicu i u Osnovnom javnom tužilaštvu danas smo saznali da su u toku dokazne radnje kako bi se utvrdilo da li postoji osnovana sumnja da su roditelji izvršili krivično delo – zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica iz člana 193 KZ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.