Bor: 16 novozaraženih uglavnom sa srednje teškom kliničkom slikom

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru, od poslednjih informacija na teritoriji grada Bora zabeleženo je 16 novih slučajeva virusa, dok se 19 osoba oporavilo, te je na današnji dan 503 ukupan broj aktivnih slučajeva virusne infekcije u gradu.

Kako je na konferenciji za medije navela direktor Doma zdravlja u Boru, dr Vesna Radosavljević, novozaraženi su uglavnom sa srednje teškom kliničkom slikom, dok je četvoro upućeno na bolničko lečenje.

“Juče je u kovid ambulanti zabeležen 121 pregled, od čega 48 kontrolnih pregleda. U Domu zdravlja odrađeno je 49 antigenskih testova, od kojih je šest pokazalo pozitivan rezultat, dok je bolnica zabeležila deset pozitivnih antigenskih testova. Nova količina antigenskih testova koju smo obezbedili biće dovoljna za mesec dana, a mi ćemo do tada, nadam se, zabeležiti i smanjenje broja novih slučajeva virusa”, kazala je dr Radosavljević.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dalo je saglasnost na preporuku gradskog Štaba za vanredne situacije za prelazak škola na onlajn nastavu iz razloga nepovoljne epidemiološke situacije, te je od danas u borskim školama počela da se primenjuje nastava na daljinu.

“Ono što je bio cilj ove preporuke, a i predlog svih zaposlenih u prosveti, jeste pre svega bezbednost učenika, ali i zaposlenih. Danas smo dobili saglasnost i već smo počeli sa organizacijom nastave na daljinu za učenike srednjih škola i viših razreda osnovnih škola, dok će učenici nižih razreda i dalje biti neposredno na nastavi uz striktno praćenje svih uputstava koje imamo od strane ministarstva”, saopštio je koordinator osnovnih škola na području grada, Radiša Petković.

Petković je dodao da je saglasnost ministarstva oročena na period do 4. decembra i u tom periodu pratiće se epidemiološka situacija u svim školama, a nakon toga će sve informacije biti dostavljene gradskom Štabu. On je napomenuo da prema uputstvima nadležnog ministarstva, ukoliko u jednom odeljenju kod dva učenika bude potvrđeno prisustvo virusa, istog trenutka će biti organizovana onlajn nastava za sve učenike tog odeljenja. Nastavnici će putem onlajn platforme moći da provere znanje gradiva učenika, a ocene će biti formativne, odnosno neće se upisivati u dnevnike.

“Na taj način nećemo kršiti uputstvo resornog ministarstva, a nakon dve nedelje, u zavisnosti od epidemiološke situacije, razmotrićemo dalji nastavak realizacije nastave”, dodao je Petković.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić još jednom je apelovao na sugrađane da se u narednom periodu pridržavaju mera, kako republičkog, tako i lokalnog Kriznog štaba.

“Situacija u poslednja 24 časa jeste mirnija nego u prethodnom periodu, ali to ne znači da treba da se opustimo. Bićemo mirniji kada broj izlečenih sugrađana bude znatno veći od broja zaraženih. Neka svima u narednim danima osnov za poštovanje mera bude ljubav, poštovanje i odgovornost prema porodici i najbližima”, rekao je Milikić.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published.