Preporuka Štaba za vanredne situacije grada Zaječara da škole pređu na nastavu na daljinu

Na današnjoj sednici Štab za vanredne situacije grada Zaječara doneo je nekoliko preporuka, zaključaka i naredbi. Doneta je preporuka o načinu organizacije obrazovno-vaspitnog rada u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Zaječara.

​I. Počev od 23.11.2020. godine do stvaranja povoljnije epidemiološke situacije u sprečavanju širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 PREPORUČUJE SE svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Zaječara, organizovanje vaspitno-obrazovnog rada na taj način što će umesto sprovođenja neposredne nastave preći na nastavu na daljinu.

​II. Ovu Preporuku dostaviti putem neposredne dostave i elektronski Školskoj upravi zaječarkog i borskog okruga Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja čije je sedište u Zaječaru, radi davanja saglasnosti na istu i objaviti je na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Zaječara www.zajecar.info

Svakodnevnim uvidom u izveštaje Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru, primećuje se trend naglog pogoršanja epidemiološke situacije u Zaječaru zbog širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 i naglog povećanja broja obolelih osoba svih starosnih doba.

​U neposrednim razgovorima sa direktorima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Zaječara juče obavljenom, utvrđeno je da je do 20. novembra u Medicinskoj školi u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod 2 nastavnika i 4 učenika, dok su 9 učenika i nastavnik u izolaciji kao lica koja su bila u kontaktu sa obolelima; u Gimnaziji u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod 6 učenika, dok su 32 učenika u izolaciji kao lica koja su bila u kontaktu sa obolelima; u Tehničkoj školi u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod 2 učenika, dok su 9 učenika u izolaciji kao lica koja su bila u kontaktu sa obolelima; u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod 1 nastavnika i 2 učenika; u OŠ “Ljubica Radosavljević Nada” u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod 1 učenika, dok su 20 učenika u izolaciji kao lica koja su bila u kontaktu sa obolelima; u OŠ “Desanka Maksimović” u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod 2 učenika, zbog čega se celo odeljenje osmog razreda nalazi u kućnoj izolaciji; u OŠ “Ljuba Nešić” u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod 1 zaposlenog i 1 učenika; u OŠ “Đura Jakšić” u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod 2 nastavnika i 1 učenika, dok su 4 učenika u izolaciji kao lica koja su bila u kontaktu sa obolelima; u OŠ “Hajduk Veljko” u Zaječaru potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod 6 zaposlenih i 13 učenika, od kog broja su neki učenici u kućnoj izolaziji kao posledica kontakata sa obolelima; u OŠ u Velikom Izvoru potvrđeno je prisustvo virusa COVID-19 kod 1 učenika, dok u ostalim seoskim osnovnim školama trenutno do 20. novembra nije bilo zaraženih lica.

​Imajući u vidu da je poslednjih dana na teritoriji Grada Zaječara primećen trend naglog skoka broja zaraženih (svakodnevno više od trideset lica kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa COVID-19), kao i zbog celokupne epidemijske situacije na teritoriji zaječarkog okruga koja se ocenjuje kao nepovoljna, predlog je većine direktora osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Zaječara, da ukoliko se organizuje nastava na daljinu da ona bude organizovana za sve osnovne i srednje škole, jer bi u suprotnom navedena mera bila obesmišljena s obzirom da postoji nastavno osoblje koje radi u više škola. Takođe, primećuje se da u zajedničkom školskom dvorištu srednjoškolskog centra učenici ne poštuju u potpunosti mere koje su propisane zarad sprečavanja širenja navedene zarazne bolesti (ne koriste ili nepravilno koriste masku, ne drže propisanu distancu/odstojanje između sebe) za vreme školskih odmora, te je i to razlog predlaganja organizovanja nastave na daljinu.

Zbog toga Štab za vanredne situacije Grada Zaječara PREPORUČUJE svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Zaječara, organizovanje vaspitno-obrazovnog rada na taj način što će umesto sprovođenja neposredne nastave preći na nastavu na daljinu, navodi se u preporuci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.