Zaječar: U poslednja 24 sata dva preminula pacijenta i još 37 pozitivnih na covid-19

Na osnovu 59 obrađenih PCR testova, u poslednja 24 sata, na teritoriji grada Zaječara registrovano je još 37 covid-19 pozitivnih lica (63% od broja testiranih), objavljeno je na fb profilu gradonačelnika Boška Ničića. 

Na žalost, u poslednja 24 sata, kao posledica covid-19 infekcije, nastupila su i dva smrtna ishoda u ZC Zaječar (Grudno odeljenje).

Na žalost, u poslednja 24 sata, kao posledica covid-19 infekcije, nastupila su i dva smrtna ishoda u ZC Zaječar (Grudno odeljenje).

Od ovog broja 18 osoba je ženskog i 19 muškog pola, starosti 10 do 70 godina života.

Od početka pandemije obrađeno je ukupno 6.065 PCR i Ag uzoraka dok se rezultati čekaju za još 94 ranije testiranih.

Na Infektivnom odeljenju smešteno je 28 pacijenata (6 prijema, 3 otpusta i 2 prebačaja na Grudno odeljenje), a na Grudnom odeljenju 19 pacijenata (9 prijema i ni jedan otpust). U toku jučerašnjeg dana još dva pacijenta transportovana su u KC Niš.

Ukupan broj dosad inficiranih građana je 747 (od čega 297 samo u periodu 01-18/19.11.2020), a broj onih koji više nemaju pozitivan nalaz je 443.

Ostali oboleli su, bez simptoma ili sa lakšom kliničkom slikom, u izolaciji i na kućnom lečenju.

Štab za vanredne situacije grada Zaječara, na obraćanje Unije prosvetnih radnika oko prelaska škola na online nastavu, napominje da to nije u zakonskoj nadležnosti Štaba, te da je u Zaječaru vanredna situacija na snazi više od tri meseca. Sva odeljenja u kojima je potvrđeno zaražavanje učenika virusom covid-19, po saznanjima koja ŠVS ima, prešla su na ovaj vid nastave.

Sve škole u gradu snabdevene su, i snabdevaju se, dovoljnim količinama sredstava za higijenu i dezinfekciju, opremom za detekciju temperature (infrared toplomerima) i dezinfekciju škola. U svim školama određene su posebne prostorije za izolaciju učenika, do dolaska roditelja ili staratelja, u slučaju detekcije simptoma covid-19 infekcije.

Takođe se MOLE roditelji da deci, pre polaska u školu, provere pored temperature i opšte stanje (malaksalost, bolove u zglobovima, čulo ukusa i mirusa i sl.) i da decu, sa simptomima, ne šalju u školu.

Epidemiološka situacija je SVE TEŽA i izuzetno ozbiljna te molimo da poštujete sve pripisane mere, maksimalno izbegavate bilo kakva okupljanja, druženja i nepotrebne kontakte i na pojavu bilo kog od simptoma covid-19 infekcije kontaktirate covid ambulantu ZC Zaječar ili ZZJZ “Timok” u Zaječaru, navodi se u objavi gradonačelnika Ničića.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *