U Boru registrovana još 24 covid pozitivna lica

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok”, na današnji dan ima ukupno 250 pozitivnih na virus korona na teritoriji grada Bora; od poslednjih informacija izlečeno je 14 osoba, a registrovana su 24 nova slučaja virusa.

Prema rečima nadležnih u zdravstvu, u kovid ambulanti se i dalje beleži veliki broj pregleda, gde je u toku jučerašnjeg dana pregledano 105 pacijenata, od kojih 80 njih koji su se prvi put javili za pregled, navodi se u saopštenju Gradske uprave Bor.

“Svi novozaraženi su sa blagom do srednje teškom kliničkom slikom, od kojih petoro dece, koji su sa blagim simptomima, a njihov kontakт sa zarazom je uglavnom bio preko roditelja”, rekla je na konferenciji dr Vesna Radosavljević, direktor Doma zdravlja u Boru.

U Opštoj bolnici Bor je zbog velikog broja novozaraženih pacijenata virusom korona, pored Grudnog odeljenja, u COVID sistem uključeno i Interno odeljenje, rekao je na konferenciji dr Goran Joksimović, direktor ove ustanove:

“Na bolničkom lečenju trenutno se nalazi 35 bolesnika, od kojih je 24 pozitivno na virus, dok se za još dvoje čekaju rezultati, a svi pacijenti su sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom. Odeljenje neurohirurgije iz organizacionih razloga više nije u covid sistemu, već je za potrebe kovid pozitivnih pacijenata oslobođeno Interno odeljenje sa 55 ležajeva, dok su internistički pacijenti dislocirani na Odeljenje produžene nege i lečenja i Odeljenje Centralne intenzivne nege. Odeljenje neurohirurgije vraćeno je u redovan sistem rada za pacijente kojima je neophodna hitna intervencija”, istakao je dr Joksimović.

On je naglasio da je većina bolničkih resursa podređena kovid pacijentima, gde se na dnevnom nivou uradi preko 70 rendgenskih snimaka, te je uputio apel građanima za strpljenje i naglasio da je 15 medicinskih radnika ove zdravstvene ustanove kovid pozitivno, od kojih је dvoje hospitalizovano.

Gradonačelnik Aleksandar Milikić rekao je da, iako je situacija ozbiljna, nema mesta panici i da zdravstveni sistem u Boru funkcioniše.

“Nema mesta panici, ali bih zamolio još jednom sve sugrađane da se maksimalno pridržavaju mera zaštite od koronavirusa i svedu kontakte na minimum. Da vreme provode sa porodicama, u krugu najbližih. Kada prođe epidemija biće vremena da se vratimo druženjima i prijateljstvima”, rekao je Milikić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *