Visoko državno priznanje i zaječarskom infektologu dr Nenadu Ristoviću

Povodom obeležavanja Dana primrja u Prvom svetskom ratu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio je ordenje Karađorđeve zvezde (prvog i drugog stepena) i zlatne medalje za zasluge zdravstvenim radnicima, ali i novinarima, zbog doprinosa u borbi sa pandemijom koronavirusa. Među nagrađenim dobitnicima je i infektolog dr Nenad Ristović, načelnik Infektivnog odeljenja ZC Zaječar, koji je odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge.

Za izuzetne zasluge i doprinos u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju širenja zarazne bolesti COVID-19, orden Karađorđeve zvezde prvog stepena dodeljen je epidemiologu Predragu Konu, članu vladinog Kriznog štaba i direktora Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu. Isto priznanje dobio je i Mijomir Pelemiš, takođe članu Kriznog štaba, zaposlen na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena dobili su epidemiolog Branislav Tiodorović sa Instituta za javno zdravlje u Nišu, Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KC Srbija, Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju, Branimir Nestorović sa Univerzitetske dečje klinike Tiršova, kao i imunolog Srđa Janković.

Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena dodeljen je Ivanu Miloševiću sa Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, Nebojši Lađeviću, lekaru sa Kliničkog centra Srbije, Mariji Zdravković sa Kliničko-bolničkog centra “Bežanijska kosa” i Radmilu Jankoviću, lekaru sa Kliničkog centra u Nišu.

Zlatnom medaljom za zasluge nagrađeno je 34 instituta, javnih preduzeća i pojedinaca lekara Srbije. Među dobitnicima 19 Srebrnih medalja za zasluge su i kolege novinari iz nacionalnih medija, udruženja, gerontološki centri….

Najvišim priznanjima povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Srbije odlikovao je posthumno mnoge lekare koji su izgubili živote spasavajući obolele od covida-19, zatim pripadnike Vojske Srbije, kao i “heroje sa Dorćola” koji su spasli devojčicu iz požara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *