Bor: Štab za vanredne situacije usvojio rigoroznije mere, zdravstveni sistem sve opterećeniji

Članovi Stručno operativnog tima za higijensko-epidemiološke mere Štaba za vanredne situacije grada Bora na današnjem sastanku predložili su uvođenje novih mera u cilju sprečavanja širenja virusa korona, koje su kasnije usvojene na sednici Štaba.

Kako je rečeno tokom konferencije koja je održana nakon sednice Štaba za vanredne situacije grada Bora, jedan od osnovnih razloga za uvođenje novih mera jeste nepoštovanje postojećih što dovodi do širenja virusa i povećanja broja zaraženih u gradu.

Naredbe se odnose, pre svega, na ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata (ugostitelji neće raditi od 21 do 6 časova ujutru), na punu primenu preventivnih mera u predškolskim ustanovama, na odlaganje okupljanja u školama i organizaciju ispita u skladu sa merama zaštite, na nošenje maske u zatvorenom prostoru i javnom prevozu, kao i na zabranu okupljanja za više od pet osoba na otvorenom i u zatvorenom prostoru, ukoliko se ne može obezbediti adekvatna distanca i mere zaštite. Takođe, zabranjen je rad bazena, spa i velnes centara, dok se verskim objektima, kao i kozmetičkim i frizerskim salonima, teretanama i salonima lepote nalaže strogo sprovođenje svih mera zaštite.

“Svi zajedno moramo stvoriti kolektivnu odgovornost i svest prema ovom virusu, koliko god pojedinci od njega pravili igru, šalu i političku promociju. Mi danas imamo situaciju gde se javno poziva na nepoštovanje mera. Ovo je slobodno demokratsko društvo gde svako ima pravo na mišljenje, ali kada su u pitanju životi naše dece, naših roditelja, naših bližnjih, zaista treba da budemo odgovorni i složni da sprečimo širenje virusa i da se međusobno poštujemo tako što ćemo brinuti jedni o drugima”, istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Prema rečima medicinskih stručnjaka iz gradskih zdravstvenih ustanova, sva širenja virusa dolaze upravo iz porodičnih kontakata i u toku organizovanja raznih proslava i većih okupljanja.
Na dnevnom nivou, u Domu zdravlja se u redovnom testiranju obrađuju uzorci preko stotinu sugrađana koji imaju potencijalne simptome virusa, dok je broj komercijalnih testova na lični zahtev u proseku oko 130, čime je Bor lokalna samouprava sa najvećim brojem testiranja u ovom delu Srbije.

“Ovoliki broj testiranja pokazuje da se naš zdravstveni sistem vrlo odgovorno i vrlo direktno suočio sa ovim izazovom i da nam svaki potencijalni izvor virusa omogućava da stvorimo jasniju sliku i pravovremenu reakciju o epidemiološkoj situaciji u gradu”, rekao je gradonačelnik i dodao da je na prvom mestu zdravlje sugrađana i da nadležni neće dozvoliti da se mere ne poštuju.

Kako je naglasio gradonačelnik, javni gradski prevoz je jedan od izazova koji se mora rešiti, pa će tako od danas inspekcija svakog dana kontrolisati nošenje maski u autobusima.

Direktor Opšte bolnice u Boru, dr Goran Joksimović, osvrnuo se na stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi, gde se na Grudnom odeljenju trenutno nalazi 28 bolesnika od kojih je 21 pozitivan na virus, dok se za petoro čekaju rezultati.

Za potrebe prijema kovid pacijenata, oslobođeno je i odeljenje neurohirurgije, gde se trenutno smeštaju pacijenti pozitivni na virus, dok su organizovana i odeljenja za prijem kovid negativnih bolesnika.

“Pozitivni pacijenti se više ne šalju na nivo tercijalne zaštite, odnosno u privremene bolnice, već ostaju u gradskoj bolnici, usled čega dolazi do opterećenja zdravstvenog sistema na lokalu. Mi ulažemo velike napore da, kako kadrovski, tako i prostorno, zbrinemo, primimo i adekvatno lečimo sve veći broj pozitivnih pacijenata. Samo juče je hospitalizovano deset bolesnika, a to je podatak o kome treba ozbiljno razmisliti”, rekao je dr Joksimović.

Inače, na teritoriji grada Bora je, prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” Zaječar, ukupno 208 aktivno pozitivnih osoba, od poslednjih informacija oporavile su se četiri osobe, dok nije zabeležen nijedan novi slučaj virusa.

FOTO: portal Grada Bora

Leave a Reply

Your email address will not be published.