Zaječar: Boris Isaković najbolji glumac 29. “Dana Zorana Radmilovića”. Večeras uručenje nagrada i premijera “Kazabalkana”

Najbolji glumac Festivala Boris Isaković; Najbolja predstava po izboru publike “1789” Narodnog pozorišta Niš; Nagrada za vizuelni identitet “Krstomir Milovanović” predstavi “Ružni,prljavi,zli” Beogradskog dramskog pozorišta; Najbolja predstava na Festivalu malih formi “Dr Feler” u izvođenju Dragana Bože Marjanovića.

Nagrade će dobitnicima biti uručene večeras u 20 sati u zaječarskom teatru, a potom će u čast nagrađenih biti izvedena premijera predstave domaćina “Kazabalkan” koju je po motivima teksta Gorana Stefanovskog, dramaturški obradio i režirao Irfan Mensur.

Žiri 29. Festivala “Dani Zorana Radmilovića” u sastavu: dr Miroslav Radonjić, predsednik, Enver Petrovci i dr Duško Ljuština, članovi, većinom glasova doneo je odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu dodeli Borisu Isakoviću za ulogu Gospodina R. u predstavi “Zašto je poludeo gospodin R?”, po tekstu Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Boba Jelčića i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Beograd.

U obrazloženju žirija se kaže: “Svedenim glumačkim postupkom, suptilnom psihologizacijom, promišljenom karakterizacijom i odmerenim, preciznim i nenametljivim scenskim pokretom i gestikulacijom, Boris Isaković suvereno je i efektno oživeo kompleksni lik Gospodina R.”

Žiri u istom sastavu doneo je jednoglasnu odluku da Nagradu za vizuelni identitet dodeli predstavi “Ružni, prljavi, zli” Beogradskog dramskog pozorišta.

“Scenografija Aleksandra Denića i kostimi Bjanke Adžić Ursulov na funkcionalan način otelotvorili su autentičnu atmosferu predstave Ružni, prljavi, zli i izuzetno doprineli osobenoj ekspresivnosti i duhovitosti ostvarenja Beogradskog dramskog pozorišta.”

Nagradu publike, prosečnom ocenom 9,24 dobila je predstava “1789” Narodnog pozorišta Niš, autora i reditelja Hadija Kurića.


GLASOVI PUBLIКE
1. „1789“, Narodno pozorište Niš – 9,24
2. „Ružni, prljavi, zli“, Beogradsko dramsko pozorište – 9,08
3. „Zašto je poludeo gospodin R?“, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd – 8,90
4. „Smederevo 1941“, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad – 8,6
5. „Ovaj će biti drugačiji“, Atelje 212, Beograd – 8,43
6. „Žene iz Troje“, Narodno pozorište Timočke Кrajine „Zoran Radmilović“, Zaječar, Narodno pozorište Priština – 7,89
7. „Кomedija ometena u razvoju“, Gradsko pozorište „Semberija“, Bijeljina, Republika Srpska – 6,93

Stručni žiri 3. Festivala malih pozorišnih formi, u sastavu: Ivan Bekjarev, predsednik, Nenad Novaković i Spasoje Ž. Milovanović, članovi, doneo je odluku da Nagradu za najbolju predstavu dodeli monodrami “Dr Feler” u izvođenju Dragana Bože Marjanovića.

“Predstava na najbolji mogući način komunicira sa publikom i pokazuje svu raskoš kako glumačke izvedbe Dragana Bože Marjanovića, tako i monodrame kao dramske forme.”

Žiri u istom sastavu doneo je i odluku da Specijalnu nagradu dodeli Eciji Ojdanić za ulogu Vlajne u predstavi “Vla-vla-Vlajland cabaret” autora i reditelja Ivana Lela Lema.

“Gospođa Ecija i Ivan Leo Lemo opravdali su činjenicu da su pozorište i pozorišna umetnost prostori vanredno slobodne misli.”

“Doktor Feler” je i po izboru publike najbolja predstava na Festivalu malih formi.
GLASOVI PUBLIKE
1. „Dr Feler“, Agencija Marmades, Leskovac – 9,75
2. „Bliži nebu“, Narodno pozorište Timočke Кrajine „Zoran Radmilović“, Zaječar – 9,53
3. „Vla Vla Vlajlend“, Кazalište Moruzgva Zagreb – 9,40
4. „Čučuk Stana“, Narodno pozorište Timočke Кrajine „Zoran Radmilović“, Zaječar – 9,29
5. „Život je loto“, Monika Romić – 8,8
6. „Nadežda Petrović auto portret u množini“, Dragana Jovanović – 8,3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *