Dr Stankulić: Građani Bora se ne pridržavaju propisanih mera

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” Zaječar, na području grada Bora registrovano je deset novih slučajeva virusa, što znači da je u Boru ukupno čak 46 osoba pozitivno na virus.

Na današnjoj konferenciji za medije povodom novih informacija o stanju sa virusom na teritoriji grada, rečeno je da se epidemiološka situacija pogoršava što je, prema rečima nadležnih u zdravstvu, donekle bilo i očekivano.

“Na današnji dan imamo veliki skok broja zaraženih, u odnosu na prethodne dane kada je zabeležen znatno manji broj novih slučajeva virusa”, rekla je dr Javorka Stankulić, epidemiolog u borskom Domu zdravlja i dodala da je jasno da se građani ne pridržavaju propisanih mera u cilju zaštite od virusa.

Prema rečima dr Stankulić, starosna granica se pomera te je sada najzastupljenija grupa od 40 do 49 godina i čak šestoro novoobolelih je u ovoj starosnoj dobi. Dve novoobolele osobe su hospitalizovane, dok su ostale osobe asimptomatske ili sa veoma blagom kliničkom slikom i nalaze se na kućnom lečenju.

“Kako se većinom radi o porodičnim kontaktima, jasno je da se nisu poštovala uputstva pravilne izolacije, koja podrazumeva potpunu izolaciju od članova porodice, a ne samo onu od spoljnog sveta. Neophodno je da se u slučaju nemogućnosti potpune izolacije, svaka komunikacija sa zaraženim članom porodice obavlja uz nošenje maski i održavanje distance od najmanje metar i po”, kazala je Stankulić.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published.