“Zoranov brk” stručni žiri dodelio Borisu Isakoviću

Na 29. Festivalu “Dani Zorana Radmilovića” publika je šeste festivalske večeri imala priliku da sazna “Zašto je poludeo gospodin R” gledajući predstavu Jugoslovenskog dramskog pozorišta po tekstu Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Boba Jelčića.

Gospodin R. živi u Zapadnoj Nemačkoj početkom sedamdesetih godina. Ima porodicu koju voli, posao do kog mu je stalo, svoj stan i svoj televizor koji često gleda. Sa njega svakodnevno sluša vesti o velikim uspesima i ohrabrujuće reči političara. Njagov dom posećuju prijatelji i rodbina. Gospodin R. ima ambicije koje gaji, brige koje ga tište i uspomene koje neguje. Ima dobro zdravlje i ispunjen ljubavni život. Jednoga dana, iznenada ovaj mirni čovek ubija celu porodicu i veša se u toaletu firme u kojoj radi.

Jednoglasnom odlukom žirija Zoranov brk pripao je Borisu Isakoviću, za ulogu Gospodina R. Boris je gledao predstave Zorana Radmilovića, nije imao prilike da ga lično upozna jer je kratko živeo, ali je puno priča slušao o njemu dok je radio u Ateljeu 212 od Đuze Stoiljkovića i Petra Кralja, a sada, kad god se pojavi Majstorska radionica redovno je gleda:

“Raznih sam se nagrada u Srbiji nadobijao i čekao sam da mi se nasmeje ovaj Zoranov brk. Jako sam ponosan!  Što se predstave tiče pitanje je koliko su se ljudi navikli na ovakvu formu, jer su predstave kod nas još uvek konvencionalne. Ovo nije takva predstava već traži određeni angažman publike, koja se u Zaječaru odazvala. Pitanje je samo trenutka koliko predstava od početka treba da odmakne da bi se svi zajedno opustili i uživali u ličnim asocijacijama koje ona sigurno budi. To je njena velika vrednost.”

Na pitanje kako komentariše održavanje pozorišnog festivala u situaciji kada se epidemiološka situacija opet komplikuje, Isaković je odgovorio:

“Treba se radovati svakom festivalu u pandemiji, čini mi se da hvatamo poslednji vazduh, da smo priterani do kraja, ne znam koliko će još moći da rade pozorišta. Svaki festival treba slaviti, uopšte igranje predstava.”

Takmičarski deo glavnog programa Festivala završava se večeras u 20.15 sati izvođenjem predstave “Кomedija ometena u razvoju” Gradskog pozorišta “Semberija” iz Bijeljine, po tekstu Milivoja Mlađenovića u režiji Dušana Tuzlančića. Predstavi će prethoditi promocija knjige “Uspomenar 4 – Zoran 2020” Milana Cacija Mihailovića.

Premijera predstave “Кazabalkan” zaječarskog teatra biće izvedena u petak 23. oktobra, u čast nagrađenih.

I ove godine na Festivalu će biti uručena Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje kao i Nagrada za vizuelni identitet “Кrstomir Milovanović”. Odluku o tome doneće stručni žiri 29. Festivala “Dani Zorana Radmilovića” u sastavu Dr Miroslav Radonjić, predsednik, Duško Ljuština, član i Enver Petrovci, član.

I na ovogodišnjem Festivalu biće proglašena najbolja predstava po izboru publike.

Da podsetimo, u konkurenciji za glavne nagrade Festivala je šest predstava: “Ovaj će biti drugačiji” Ateljea 212, “Smederevo 1941” Srpskog narodnog pozorišta iz NovogSada, “1789” Narodnog pozorišta iz Niša, “Ružni, prljavi i zli” Beogradskog dramskog pozorišta, “Zašto je poludeo gospodin R?” Jugoslovenskog dramskog pozorišta i večerašnja “Komedija ometena u razvoju” Gradskog pozorišta “Semberija” iz Bijeljine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.