Izložbu “France emotion” otvorio ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni

U okviru obeležavanja 102. godišnjice oslobođenja Zaječara u Prvom svetskom ratu, Istorijski arhiv “Timočka krajina” priredio je interaktivnu izložbu fotografija “France emotion”, koju je otvorio ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni.

Na početku posete Arhivu, ambasador je upoznat sa stalnom izložbenom postavkom ove ustanove posvećenom Nikoli Pašiću. Posebno interesovanje gostiju izazvale su originalne fotografije i dokumenta koja svedoče o životu srpskog državnika, kao i o oslobođenju Zaječara 1918. godine. Potom je, na početku zvaničnog dela programa i otvaranja izložbe “France emotion”, goste iz Francuske i predstavnike medija pozdravio direktor arhiva Velibor Todorov, a nakon otvaranja izložbe domaćini i gosti razmenili su poklone.

Postavka je organizovana u četiri celine posvećene francuskom kulturnom nasleđu: arhitektura, zamkovi, muzeji i magija fotografije. Izložbu prati aplikacija “France emotion” dostupna na Google Play i iOS platformama koja putem mobilnih telefona aktivira animacije na izloženim fotografijama.

Izložba je nastala u partnerstvu klastera za turizam i kulturu “Atout France” i Francuskog instituta.

Posetioci u galeriji Istorijskog arhiva u Zaječaru mogu je razgledati do 6. novembra, svakim radnim danom od 10 do 14 sati. Zbog trenutne epidemiološke situacije, izložbu je moguće posetiti u grupi od najviše desetoro ljudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *