Festival malih pozorišnih formi: Šaljiva priča o Vlajni

Festival malih pozorišnih formi, treći po redu, nastavljen je danas monodramom “Vla-vla-Vlajland kabare” autora i reditelja Ivana Lea Lema, koja je nastavak hit koprodukcije zagrebačkih pozorišta Kerempuh i Moruzgva “Kabare preko veze”.

Ecija Ojdanić tumači lik Vlajne čistačice koja se na posebno smešan način bori za svoju egzistenciju. Naravno, sve u svrhu zabave i pouke publike koja je odlično prihvatila predstavu i nagradila je dugotrajnim aplauzom.

Ecija Ojdanić kaže da je važno, uprkos nedaćama koje su zadesile ceo svet, da se festivali i predstave i dalje održavaju:

“Pozorišta su zapravo najmanje rizična mesta za širenje korone, jer su sedišta obeležena i razmak izračunat. U ovoj priči o pravoj Vlajni mi smo jednu ozbiljnu temu ispričali na šaljiv način ali smo poslali poruku da su najvažniji ljudski kvaliteti. Drago mi je da je zaječarska publika lepo reagovala na predstavu, da je sve poruke lepo prihvatila i shvatila. Meni je uvek lepo doći u Zaječar pogotovo zato da vidim kako drugi narodi reaguju na naše priče, jer ipak smo mi slični narodi, živeli smo u istoj zemlji i lepo mi je da vidim kako se u Srbiji reaguje na predstave koje mi radimo u Hrvatskoj”, rekla je nakon predstave Ojdanićeva.

Vlajnu čistačicu, narodnu feministinju i zdravorazumsku heroinu u obruču patrijarhalnog i tranzicijskog društva sudbina je odvela, kao i mnoge građane iz regiona, u Nemačku. Ova epizoda njenih pustolovina prati kulturološke nesporazume i melodramatske zavrzlame koje su je snašle u toj zemlji snova mnogih naših gastarbajtera. Kao i svaki kabare i ovaj je dramaturški prošaran satiričnim pesmicama, gangama.

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da se fabularno predstava dotiče i korona virusa te fikcionalizacijom stvarnosti objašnjava kako se zapravo korona virus proširio svetom i kakve veze s tim ima naša Vlajna.

Ovaj kabare je i svojevrsni omaž glumačkoj divi stand up forme Neli Eržišnik. Festival malih pozorišnih formi nastavlja se sutra, kada će u Centru za kulturu u Kotlujevcu biti odigrana monodrama “Život je loto” u izvođenju Monike Romić. Početak je u 18 sati, a cena ulaznice 200 dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *