Tanja Pjevac dobitnica “Zoranovog brka” za ulogu u predstavi SMEDEREVO 1941.

Na 29. Danima “Zorana Radmilovića” sinoć je izvedena predstava Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada “SMEDEREVO 1941.” u režiji Ane Đorđević.

Predstava je posvećena glumcima Srpskog narodnog pozorišta nastradalim u smederevskoj eksploziji 5. juna 1941. godine. Bio je četvrtak, pijačni dan u Smederevu, godina ratna – 1941. Između šestoaprilskog bombardovanja, koje je označilo početak Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji, i tog 5. juna prošlo je dva meseca tokom kojih se država raspala. Ipak, život se nastavio. A onda se u 14:10 sati prolomila eksplozija koja je Smederevo pretvorila u srpsku Hirošimu. U vazduh je odletelo 430 vagona oružja i municije, lagerovanih u Smederevskoj tvrđavi, načinivši krater širine 100 metara, dublji od 15 metara. U eksploziji je živote izgubilo nekoliko hiljada ljudi, među kojima i sedamnaest članova glumačkog ansambla Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, tadašnjeg Narodnog pozorišta Dunavske banovine Kneza namesnika Pavla.
Otkrivajući moguće poslednje trenutke u životima glumaca, drama Ane Đorđević, uspešno izvedena na 29. “Danima Zorana Radmilovića”, svedoči o sudbini glumaca u dramatičnim vremenima. Probirljiva zaječarska publika je dobro prihvatila predstavu, a pojedinim gledaocima potekle su i suze.

“Zoranov brk” za najboljeg glumca u predstavi žiri je dodelio Tanji Pjevac. Glumica ističe da joj je ovo prva nagrada i da joj neizmerno mnogo znači.

“Predstavu smo radili jako ozbiljno i dugo. Ana je napravila jedan divan spoj istorijskih činjenica i onoga što je ona izmaštala kao mogućnost uzroka eksplozije. Dopala mi se paralela između zločina i kazne i teme u predstavi, samim tim odgovornosti za zločin u svakome od nas. S obzirom na to da smo imali uvid u arhive sa podacima o glumcima koji su poginuli u toj užasnoj nesreći imam utisak da smo uradili nešto što su oni zaslužili”, ističe Tanja Pjevac.

Izvođenju predstave u zaječarskom pozorištu prethodila je promocija istoimene knjige Ane Đorđević i feljtona “Stradanje glumaca SNP-a u Smederevu 1941.” autora Aleksandra Saše Milosavljevića, urednika izdavačke delatnosti SNP-a i teatrologa. Milosavljevićev feljton, publikovan u novosadskom “Dnevniku”, na osnovu dokumenta rekonstruiše smederevsku tragediju. Na promociji su govorili Dr Zoran Đerić, upravnik SNP-a i Saša Milosavljević.

“Dani Zorana Radmilovića” nastavljaju se večeras gostovanjem Narodnog pozorišta iz Niša sa predstavom “1789” autora i reditelja Hadija Kurića.

U okviru Festivala malih pozorišnih formi, danas u 12 sati, u pozorištu će biti izvedena duo drama “Nadežda Petrović – Autoportret u množini”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *