Festival u festivalu: NADEŽDA PETROVIĆ – AUTOPORTRET U MNOŽINI

U zaječarskom pozorištu Festival malih pozorišnih formi nastavljen je danas predstavom “Nadežda Petrović – autoportret u množini”, koju je po tekstu Miljane Đorđević, režirala Dragana Jovanović. U ovoj duo drami publika je gledala Draganu Jovanović i Bratislavu Milić.

“Ideja za realizaciju ove pozorišne predstave rodila se iz potrebe da se našoj najpoznatijoj umetnici na svojevrstan način oda počast, kao i da se nove, mlađe generacije upoznaju sa životom i značajem avangardne slikarke Nadežde Petrović, koja je svojim delima obeležila modernu srpsku umetnost.Takodje smo želeli da ovom predstavom podsetimo i na našu tradiciju koja nije prošlost već kontinuitet, na jedan period srpske istorije koja ima odjeke u današnjim dogadjajima, kao i na odnos establišmenta prema avangardi, društva prema kulturi i umetnosti, koji je na žalost uvek aktuelan”, ističu iz Udruženje niških glumaca koji su producenti predstave.

Radnja ove duodrame odvija se u Valjevskoj bolnici gde Nadežda provodi svoje poslednje trenutke života. Teško obolela od tifusa ona se kroz dijalog sa mladom medicinskom sestrom priseća svog života, umetničkih delovanja, prijateljstva, porodice, neprihvatanja, patriotskog i aktivističkog angažmana… Na dinamičan i dramatičan način ova predstava predstavlja životnu priču jedne izuzetne ličnosti, neprihvaćene umetnice, velikog borca za ljudska prava, humaniste, koja je hrabro koračala ispred svojih savremenika, suočena sa svim dilemama, patnjom i teretom koji takav životni izbor nosi.

Festival malih pozorišnih formi nastavlja se sutra predstavom “Vla-vla-vlajland Cabaret” Kazališta Moruzgva iz Zagreba. Igra Ecija Ojdanić. Početak je u 12 sati u zaječarskom pozorištu. U glavnom festivalskom programu večeras od 20 sati biće odigrana predstava Narodnog pozorišta iz Niša “1789” autora i reditelja Hadija Kurića. Predstavi će prethoditi promocija romana “Rubikova kocka” Saše Radonjića.

Leave a Reply

Your email address will not be published.