Počinje pozorišni praznik u Zaječaru – 29. “Dani Zorana Radmilovića” (VIDEO)

Zaječar je od večeras domaćin pozorišnog festivala koji se, u čast velikana srpskog glumišta Zorana Radmilovića, već 29 godina održava u pozorištu koje nosi njegovo ime. Festival je takmičarskog karaktera i ove godine okupiće najbolja pozorišna ostvarenja iz zemlje i inostranstva.
“Zoranove dane” prati i Festival malih pozorišnih formi, pesničke večeri, promocije, izložba.

Već po tradiciji, delegacija glumaca zaječarskog teatra položiće u 18 sati cveće na spomenik Zoranu Radmiloviću, a čast da svojim stihovima najavi otvaranje Zoranovih dana ove godine pripala je pesniku Bratislavu Milanoviću, u bogatom programu koji vodi Adam Puslojić. Tokom osam festivalskih večeri biće izvedeno 15 pozorišnih predstava u glavnom festivalskom programu i na Festivalu malih pozorišnih formi, kao i bogat prateći program: promocije knjiga, izložba slika, okrugli sto, projekcija filma…

Nakon svečanog otvaranja večeras će biti izvedena nagrađivana predstava “Žene iz Troje”, prošlogodišnja koprodukcija zaječarskog i Narodnog pozorišta Priština, Dunavfesta i Antikafesta. Do sledećeg petka publika će u glavnom programu Festivala u Narodnom pozorištu Timočke krajine “Zoran Radmilović” biti u prilici da vidi komade: “Ovaj će biti drugačiji” Ateljea 212, “Smederevo 1941.” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, predstavu “1789” Narodnog pozorišta iz Niša, “Ružni, prljavi, zli” Beogradskog dramskog pozorišta, “Zašto je poludeo gospodin R?” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, “Zločin i kazna” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke i praizvedbu predstave zaječarskog pozorišta “Kazabalkan”, koja će biti odigrana u čast nagrađenih i zatvoriti festival.

Treći festival malih pozorišnih formi otvoriće sutra u 12 sati premijera zaječarskog teatra, monodrama Čučuk Stana po tekstu i u režiji Željka Hubača, u tumačenju Nataše Petrović. Od 18. do 21. oktobra publika će imati priliku da vidi nagrađivane monodrame i duodrame. Dragan Boža Marjanović je režirao i igra DR Felera, a Dragana Jovanović i Bratislava Milić tumače uloge u komadu Nadežda Petrović – autoportret u množini, Ecija Ojdanić iz Kazališta Moruzgva iz Zagreba igra u Vla-vla-vlajlandcabaretu, a Monika Romić u predstavi Život je loto.
Pored predstava u dva festivalska programa, publika Dana Zorana Radmilovića videće i ovogodišnju premijeru zaječarskog teatra Bliži nebu po tekstu i u režiji Željka Hubača i Komediju ometenu u razvoju Gradskog pozorišta “Semberija” iz Bijeljine.

U okviru pratećeg programa, u Narodnom muzeju u Zaječaru biti otvorena izložba slika Selene Vicković, vanredne profesorke na Fakultetu primenjenih umetnosti, inače sestričine Zorana Radmilovića. Biće priređena i promocija knjige “Uspomenar 4 – Zoran 2020” koju je autor Milan Caci Mihailović posvetio Zoranu Radmiloviću.
Tokom Dana ZoranaRadmilovića biće predstavljen i roman “Rubikova kocka” Saše Radonjića, promovisana knjiga “Smederevo 1941/stradanje glumaca SNP-a u Smederevu” Ane Đorđević i Aleksandra Milosavljevića i prikazan dokumentarni film o glumcu Desimiru Desku Stanojeviću, održan okrugli sto “Umetnost kao terapija” na kome će učestvovati Nebojša Bradić i Aleksandar Milosavljević.

Tokom trajanja Festivala biće poštovane mere Kriznog štaba za suzbijanje zaraze Covid-19, kojima je pored ostalog predviđeno da u sali sme biti najviše 150 ljudi, zajedno sa glumcima i tehnikom. Apelujemo na publiku da se pridržava svih mera: nošenja maski, distance, merenja temperature na ulazu i dezinfekcije ruku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *