TOPLICA MITROVIĆ, VLASNIK HOTELA “SRBIJA TIS” PRAVOSNAŽNO OSUĐEN ZBOG PRESUŠIVANJA ČESAMA. UDRUŽENJE “ZA ČESME” ORGANIZUJE IZLOŽBU SLIKA I CRTEŽA NASTALIH TOKOM SUĐENJA (VIDEO)

Nakon trogodišnjeg sudskog postupka pred Osnovnim sudom u Zaječaru, vlasnik Hotela „Srbija-Tis“ Toplica Mitrović pravosnažno je osuđen za krivično delo oštećenja životne sredine, kaznom u trajanju od šest meseci, uslovno na dve godine, ukoliko ne učini novo krivično delo. Istom presudom, oslobođena je direktorka hotela Snežana Mitrović, zbog nedostatka dokaza. Ovu presudu nedavno je potvrdio Viši sud u Zaječaru.

Podsetimo, oktobra 2017. u Osnovnom sudu u Zaječaru počelo je suđenje Toplici i Snežani Mitrović, vlasnicima i zakonskim zastupnicima Hotela „Srbija Tis“, zbog osnovane sumnje da su izazvali presušivanje više arteskih česama u Zaječaru. Ovaj krivični postupak je prvi u istoriji srpskog pravosuđa koji je procesuirao krivično delo oštećenje životne sredine.

Inače, krivičnu prijavu je 2015. godine, podneo Aleksandar Marjanović, predsednik Udruženja „Za česme“, nakon što je u centru grada iznenada presušilo pet arteskih česama. To je izazvalo revolt građana, a Udruženje „Za česme“ je organizovalo brojne proteste i performanse kako bi skrenulo pažnju na ovaj problem. Takođe, članovi Udruženja su više od dve godine prikupljali dokaze i dostavljali Tužilaštvu, a „Za media“ je o tome snimila dokumentarni film „KAP“ koji je višestruko nagrađivan na domaćim i inostranim festivalima.

Isto tako, zanimljivo je da su članovi Udruženja „Za česme“ pomno pratili sudski proces, pratili svako ročište, a u sudnici je bilo i dvoje zaječarskih umetnika Dušanka Matić i Zoran Cvetković, koji su ovekovečili atmosferu, ambijent i aktere sudskog postupka.

Prema rečima predsednika Udruženja „Za česme“ Aleksandra Marjanovića, izricanjem presude nije stavljena tačka na ovaj slučaj. Udruženje će se baviti posledicama ove sudske presude, a u pripremi je dokumentarni film pod nazivom „SUD“, koji je sufinansiran sredstvima Ministarstva zaštite životne sredine.

Prva naredna aktivnost Udruženja biće organizacija izložbe, u subotu, 10. oktobra, u 10 sati, na Trgu oslobođenja u Zaječaru, gde će biti izložene slike i crteži iz sudnice. Ovom prilikom predstavnici Udruženja „Za česme“ saopštiće i koji su dalji koraci kako se nešto slično nikada više ne bi ponovilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *