RAJAČKA NARODNA ŠKOLA ZDAVLJA: Kijavica, nazeb, grip, kovid-19

Pre neki dan je započela jesen, a meteorolozi najavljuju zahlađenje i kišu. Hladno i vlažno vreme pogoduje razvoju tzv respiratornih infekcija, odnosno, infekcijama disajnih organa. Među te bolesti spadaju kijavica, nazeb, grip i KOVID 19. Već se pomilje u medijima mogućnost da dođe istovremeno do novog talasa epidemije KOVIDA 19 i sezonskog gripa.

Odmah da kažem da ne treba obraćati pažnju na “proroke” koji čak znaju i datume kada će se te epidemije javiti. Ono što je sigurno da ćemo imati su infekcije disajnih organa koje se javljaju svake jeseni, a to su kijavica nazeb i grip, i već postojeća epidemija oboljenja disajnih organa prouzorkovana KOVIDOM 19.

KIJAVICA može biti posebno oboljenje, ali je često početni znak pojave nazeba, gripa i KOVIDA 19. Kijavica je zapaljenje sluzokoža nosnih šupljina koje može da bude akutno (hitno, neodložno, jako, silno) ili hronično, koje dugo traje u podnošljivoj formi.

Razlog nastanka kijavice je infekcija sluzokoža nosnih šupljina virusom kijavice. Kijavica može da se javi i u epdemijskoj formi, često u školskim kolektivima u septembru, nakon početka školske godine. Obolenje je samoizlečivo i prođe posle 5 do 7 dana bez lečenja i ikakvih posledica. Dovoljno je olakšavati smetnje u disanju zbog zapušenja nosa kapljicama za nos koje možete kupiti u apoteci bez lekarskog recepta. Kijavica je praćenja svrabom i ljutinom u nosu, zapušenjem nosa i nemogućnosti disanja na nos, curenjem sekreta iz nosa, kijanjem, glavoboljom i smanjenjem radne sposbnosti. Kada u porodici ima beba, a neko od odraslih se razboli od kijavice treba bebu izolovati u drugu sobu, oboleli član porodice treba da nosi masku i da ne dolazi u kontakt sa njom. Treba nastojati da se spreči da i ona oboli od kijavice. Kijavica bebi onemogućava da sisa i da se hrani. Kod nekih osoba sa smanjenom otpronošću organizma može da dođe do komplikacije: infekcije nosnih sinusa prouzorkovano bakterijama koje traži lečenje kod lekara.

O NAZEBU će biti reči u narednoj priči o zdavlju.

U Rajcu, 25. septembra 2020. godine
Pripremio: dr Petar Paunović

FOTO: Pexels/ilustracija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *