Od petka pojačan nadzor građana koji dolaze iz Crne Gore, Hrvatske i BiH

Svi građani Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, pre svega iz zemalja u kojima je došlo do “eksplozije” korona virusa poput Crne Gore i Hrvatske, biće obavezni da se jave epidemiologu ili svom izabranom lekaru u roku od 24 sata od ulaska u zemlju, saznaje “Blic”.

Ova odluka stupiće na snagu u petak 18. septembra u 18 sati, tako da svi naši građani koji letuju u inostranstvu imaju vremena da se vrate u Srbiju.

– Ono što je jako bitno da su sve zemlje u okruženju beležile porast novozaraženih. Crna Gora se nalazi na trećem mestu, na tom spisku su i Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Kod nas je situacija znatno povoljnija. Ovom prilikom apelujemo na sve naše građane koji se nalaze u tim zemljama da se vrate u Srbiju do petka. Od petka u 18h se uvodi nadzor za sve putnike koji ulaze iz tih zemalja da bi se smanjio rizik. Apelujemo na sve građane da se vrate u svoju zemlju jer ćemo nakon toga imati drugačiji režim – istakla je dr Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da je nadzor od 10 dana po preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

– Ove zemlje smo naveli jer se tu nalazi najveći deo naših građana. U dosta zemalja je gora epidemiološka situacija nego u našoj zemlji – dodala je Kisić Tepavčević.

Članica Kriznog štaba je rekla da možemo da budemo primer drugim zemljama kako se nositi sa korona virusom.

– Za svu decu koja idu u kolektive već smo izrekli preporuku da po povratku iz inostranstva idu u kućnu samoizolaciju. To jeste prepoznato kao najranije mere koje smo uveli da zaštitimo naše građane – ističe ona i dodaje se različite epidemiološke situacije razmatraju kako u našoj tako i u drugim zemljama.

Govoreći o nadzoru koji će biti uveden od petka, Kisić Tepavčević je rekla:

– To podrazumeva određenu dinamiku javljanja određenim službama sa ciljem kontrole novih importovanih slučajeva.

foto: pixabay/ilustracija

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published.